Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Steeds dikker

11 januari 2008

Obesitas - Een hardnekkige aandoening

De Stichting Bio-Wetenschappen en Maatschappij (BWM) heeft een nieuw cahier uitgebracht over obesitas. Obesitas is een aandoening waarmee steeds meer mensen in de wereld moeten leren leven. De Wereldgezondheidsoranisatie (WHO) noemde het verschijnsel onlangs `globesitas'. Volgens diezelfde organisatie zijn op de wereld nu al 1,6 miljard volwassenen te dik. Uit een onderzoek van het UMC Groningen blijkt dat veel ouders het gewicht van hun te dikke kinderen normaal vinden. Tachtig procent van de ouders willen wel hulp zoeken áls hun kind overgewicht heeft, maar beoordelen het gewicht van hun kind onjuist waardoor ze geen actie ondernemen.

Opvattingen bijstellen

Obesitas is een hardnekkig verschijnsel met verstrekkende gevolgen voor mens en maatschappij. Het cahier 'Steeds dikker' van de Stichting BWM geeft informatie waarmee mensen hun opvattingen over overgewicht kunnen bijstellen en reikt oplossingen aan op verschillende niveaus waar mensen individueel, locaal en regionaal mee verder kunnen. "Overgewicht en obesitas zijn niet alleen ongezond, het staat ook een succesvol en gelukkig leven in de weg en kost de samenleving bovendien heel veel geld", zo stelt Paul Rosenmöller, voorzitter Convenant Overgewicht in het voorwoord van het cahier 'Steeds dikker'.

Voorkomen beter dan genezen

Eenmaal zo dik dat de vetafzettingen tot gezondheidsproblemen leiden, is het gewicht nauwelijks nog terug te brengen. Lijnen, zo is de ervaring, leidt dan meestal tot het gevreesde jojo-effect: men begint met de beste bedoelingen, maar houdt het dieet niet vol, omdat het lichaam zich op allerlei manieren tegen afvallen verzet. Natuurlijk is voorkomen is het beste, door van jongs af aan gezond te eten en veel te bewegen. Maar die boodschap blijkt lastig te verkopen. De overheid staat hier ook voor een dilemma. Als ze te streng ingrijpt in de 'obesogene omgeving', kan dat gemakkelijk ontsporen in dwang en in verlies van privacy. Het beste lijkt nog een combinatie aan stimulerende, preventieve maatregelen, gericht op zowel gezondere eetgewoontes als meer beweging.

Negatieve beeldvorming

Obesitas wordt vaak, zo blijkt uit beelden in de kunst en de media, onbewust geassocieerd met eigenschappen als luiheid, vraatzucht en gebrek aan zelfdiscipline. Die kijk op dik zijn, was nog niet zo lang geleden heel anders. Rubens bijvoorbeeld schilderde obese vrouwen die tegelijkertijd sensueel en aantrekkelijk waren, in een tijd waarin dik zijn symbool stond voor rijk en machtig. Ook dit aspect wordt in het cahier belicht.

De auteurs presenteren in 'Steeds dikker' een rijk geschakeerd palet aan voorstellen, die gezamenlijk recht doen aan de complexiteit van dit wereldwijde, nieuwe fenomeen.

Bestelinformatie: 'Steeds dikker. Obesitas - Een hardnekkige aandoening', ISBN 978-90-73196-44-5. Cahiers kosten EUR6,- exclusief verzendkosten. t.: +31 (0) 70 344 07 81, bwm@nwo.nl of www.biomaatschappij.nl. Een digitale afbeelding van de kaft van het cahier is beschikbaar op www.nwo.nl/nieuws.

..............................

Noot voor de redactie,