Ingezonden persbericht


PvdA Jongeren: Regels Schiphol verergeren studentenhuisvesting problemen regio Amsterdam

In Amsterdam is een hevig tekort aan studenten kamers, "Op dit moment is het kamertekort in Amsterdam opgelopen tot 9900. Dit creëert belachelijke situaties. Particuliere kamers worden tegen woekerprijzen verhuurd en studenten beginnen de stad te mijden" aldus woordvoerder huisvesting Ruben van der Linde. De gemeente Amstelveen en woningbouwcorporatie DUWO zouden dit probleem maar al te graag willen tackelen door de campus Uilenstede uit te breiden met circa 3000 woningen. De enige beer op de weg is de rijksoverheid, die krampachtig vasthoudt aan regeltjes rondom de aanvliegroutes naar Schiphol.

Momenteel speelt er het een en ander rondom Uilenstede. Uilenstede is met een kleine 3000 bewoners, de grootste studentencampus van Europa. Helaas kampt Uilenstede met problemen. Enkele voorbeelden hiervan zijn verouderde gebouwen, krappe kamers, en een gebrek aan levendigheid. Ondanks deze problemen zou het woningaanbod makkelijk verdubbeld kunnen worden.

Na jarenlang gepraat gaan de gemeente en woningbouwcorporatie DUWO aan de eerste 3 problemen wat aan doen. Er komt nieuwbouw om verouderde gebouwen te vervangen, kamers worden vergroot en er zullen nieuwe faciliteiten komen. De JS is hier zeer content mee en zou wethouder Pols willen complimenteren voor de daadkracht die hij getoond heeft in de korte tijd dat hij wethouder is. Ook zijn we erg blij met de investeringsbereidheid van DUWO.

DUWO en de gemeente zouden ook graag het laatstgenoemde probleem willen oplossen door 3000 woningen extra te bouwen. Helaas stuiten zij hier op onwil van het rijk. De locatie Uilenstede blijkt namelijk onder een aanvliegroute van Schiphol te liggen. Daardoor mogen er maar een beperkt aantal mensen per vierkante kilometer wonen.. "Het bizarre is nog wel dat er in de regels een uitzondering is opgenomen voor dit soort situaties, maar dat de minister die weigert toe te passen. En dit terwijl het kamertekort in Amsterdam alleen maar erger wordt, omdat we door de demografisch groei tot 2011 nog eens 2000 extra kamerzoekende jongeren verwachten," aldus woordvoerder huisvesting Ruben van der Linde. Ondanks dit lopen wethouder Pols en DUWO constant tegen een muur aan bij de rijksoverheid . De JS vindt dit te waanzinnig voor woorden en zou "Den Haag" willen oproepen zich minder bureaucratisch op te stellen. In dat geval zouden 3000 studenten een kamer kunnen vinden en niet meer van illegaal onderverhuurde, sociale huurwoning naar illegaal onderverhuurde, sociale huurwoning moeten hoppen.