00 4wu, 11 januari 2008

Prof. Dane Bicanic 'Teacher of the Year' Wageningen Universiteit

Prof. dr. Dane Bicanic is gekozen tot docent van het jaar 2008 van Wageningen Universiteit. De 'Teacher of the Year Award'is ingesteld door het Wageningen Universiteits Fonds en wordt jaarlijks uitgereikt aan een docent die excelleert in het geven van onderwijs.

Dane Bicanic komt uit Kroatië. Na zijn studie Technische Natuurkunde studeerde hij Laserfysica in Norfolk, USA. Hij was onder meer betrokken bij onderzoeksprojecten van de NASA. Terug in Europa promoveerde hij in Nijmegen in de Experimentele Natuurkunde. Naast zijn huidige functie als docent en onderzoeker bij het Laboratorium voor Biofysica aan Wageningen Universiteit, is hij hoogleraar Biotechnologie aan de Universiteit van Zagreb, Kroatië.

De jury roemt twee elementen in Bicanic's optreden: zijn enthousiasme en het leggen van verbanden tussen de natuurkunde en het dagelijkse leven. Zij noemt als belangrijke aspecten in zijn manier van lesgeven dat hij de resultaten van zijn vak meer demonstreert dan presenteert en dat hij studenten actief begeleidt in hun argumentatie. Bovendien stelt zij vast dat Bicanic altijd bereid is vragen van studenten beantwoordt, zelfs 's avonds en in het weekend. Hij past voortdurend zijn stel van lesgeven aan 'om iedereen binnen boord te houden.

Prof. Bicanic werd gekozen uit vijf door een jury genomineerde docenten, die zijn geselecteerd op grond van de uitslag van een elektronische verkiezing onder studenten, en informatie die de jury heeft ingewonnen. De overige genomineerden waren: dr. Rijkelt Beumer (Laboratorium Levensmiddelenmicrobiologie), dr.ir. Lisette Graat (Kwantitatieve veterinaire epidemiologie), prof.dr. Erik de Jong (Landschapsarchitectuur) en dr.ir. Gosse Schraa (Laboratorium voor Microbiologie).

Prijsuitreiking

Op 10 januari werd tijdens de Nieuwjaarsborrel van de Studentenraad, ten overstaan van de studenten, de genomineerden onthaald en de winnaar gehuldigd. De genomineerden ontvingen een oorkonde van het bestuurslid van het Wageningen Universiteits Fonds, dr.ir. Nettie Buitelaar MBA. Winnaar Dane Bicanic ontving een judicium en de replica van 'De Leermeester' van Jan Praet waarvan het origineel voor het gebouw 'De Leeuwenborch' staat. De Rector Magnificus overhandigde namens de Raad van Bestuur een geldprijs van ¤ 2500 euro te besteden aan activiteiten geericht op het verder professionaliseren van het onderwijs.