VVD


11-1-2008

Wijkaanpak Vogelaar dramatisch

"De wijkaanpak van minister Vogelaar is niets meer dan een grote mediashow die enorme verwachtingen wekt, maar niets oplevert", aldus VVD-kamerlid Brigitte van der Burg.

De door dit kabinet beloofde extra investering van 250 miljoen euro per jaar in de 40 probleemwijken blijkt gebakken lucht. De gepresenteerde plannen zijn niets anders dan bestaande plannen in een nieuw jasje.

De VVD heeft zich de afgelopen periode al zéér kritisch uitgelaten over de wijkaanpak van Vogelaar. De plannen zijn en blijven vaag en de financiering is slecht geregeld. De extra investering van 250 miljoen euro voor de wijken zou van de woningcorporaties moeten komen. Vogelaar zelf heeft maar 50 miljoen euro om te investeren in de 40 wijken. Zij heeft dus geen geld om te investeren in extra wijkagenten, microkredieten, aanpak jeugdzorg et cetera. Terwijl het kabinet na de 100-dagentour de 40 probleemwijken juist een topprioriteit had gegeven. Het is kenmerkend voor dit kabinet om hoge verwachtingen te wekken, maar keer op keer niet met concrete plannen te komen.

Van der Burg: "Zelfs al zou het extra geld er toch komen, dan zijn de wijkactieplannen, op een enkele na, van onvoldoende kwaliteit. De problemen in de wijk zijn weliswaar duidelijk opgeschreven, maar hoe deze problemen aangepakt moeten worden is niet duidelijk". In de meeste wijkactieplannen wordt een serie onsamenhangende maatregelen opgevoerd, waarvan onduidelijk is of de gesignaleerde problemen ermee opgelost worden. De VVD vindt uitvoering van deze plannen een onverantwoorde verkwisting van geld!

Brigitte van der Burg
www.brigittevanderburg.nl