Gemeente Utrecht

11 januari 2008

Trapongeval opnieuw onderwerp raadsdebat

In de eerste gemeenteraadsvergadering van 2008 op donderdag 10 januari kreeg wethouder Robert Giesberts voor de tweede keer binnen een jaar een motie van wantrouwen te verwerken. De motie werd ingediend na een langdurig debat over de conclusies van het onderzoek door het Openbaar Ministerie (OM) naar de oorzaken van het trapongeval in augustus 2006. De conclusie van het OM dat het ongeluk vermijdbaar was geweest is in tegenspraak met de conclusies van de commissie Schutte in november 2006. Het OM bracht hierover op 18 december 2007 een persbericht uit.

Bij het college was vóór de presentatie van het rapport Schutte bekend dat het OM had gewaarschuwd over mogelijk voorbarige conclusies in het rapport. Deze waarschuwing is niet aan de gemeenteraad gemeld. De indieners van de motie, de VVD, D66, Leefbaar Utrecht, de SP, en Groep Mossel, namen het wethouder Giesberts zeer kwalijk dat hij de raad in het debat over het trapongeval op 21 november 2006 niet volledig had geïnformeerd en zegden het vertrouwen in de wethouder op. Ook op het persbericht van het college naar aanleiding van de conclusies van het OM had de raad veel kritiek. Het raadsdebat was aangevraagd door de fracties van Leefbaar Utrecht, de VVD en D66.

Tegen wethouder Giesberts werd eerder in mei 2007 een motie van wantrouwen ingediend. De raad debatteerde toen over het lekkende riool in de Oudegracht. Ondanks de kritiek op Giesberts bleven de coalitiepartijen achter de wethouder staan.

Contracten Stationsgebied

In de eerste vergadering onder voorzitterschap van burgemeester Wolfsen debatteerde de raad ook over de contracten de BOO/BPO Radboud en koppen OV-terminal. De raad was positief over de contracten waar de afspraken in staan tussen gemeente, Corío en de NS over de aansluiting van Hoog Catharijne met de nieuwe Openbaar Vervoerterminal. De raad nam een motie van PvdA, GroenLinks, CDA en ChristenUnie aan waarin het college werd gevraagd het ontwerp van de Catharijneknoop te optimaliseren door het ontwerp zo dicht mogelijk aan te laten sluiten bij de uitkomst van het referendum en dus de wensen van de inwoners van Utrecht. Wethouder Janssen zegde toe de voorlopige en definitieve ontwerpen voor deze knoop met de raad te zullen bespreken.

Invulling Knoopkazerne-terrein

Het voorstel voor de invulling van het terrein van de voormalige Knoopkazerne in het Stationsgebied werd aangenomen. Op het terrein komen kantoren, waaronder een rijksverzamelkantoor en woningen. De raad wilde wel dat het aantal vierkante meters niet zou leiden tot het dicht bouwen van het Stationsgebied. Een amendement van GroenLinks, de PvdA, D66, CDA en ChristenUnie om opbrengsten uit de grondexploitatie voor groen en investeringen in de openbare ruimte te oormerken werd aangenomen.

Noot voor de media

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de griffier, de heer Ad Smits.

E-mail Griffie.gemeenteraad@utrecht.nl

Telefoon 030 - 286 16 16

Met vriendelijke groet,

Marlies Trooster

secretaresse

Griffie Gemeenteraad Utrecht

( 030-2861069, 2 030-2861518,

8 <:mailto:m.trooster>m.trooster@utrecht.<:mailto:m.trooster>nl


* Postbus 16200, 3500 CE Utrecht

O Bezoekadres: Korte Minrebroederstraat 2, kamer 1.07

Bereikbaar op di t/m vrij
<:blocked::blocked::blocked::mailto:n.lourens>