Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


peilen

Instellingen moeten leefwensen peilen

Nieuwsbericht, 11 januari 2008
Bewoners in een verzorgingshuis annex wooncomplex voor mensen met verstandelijke handicap,

Cliënten van zorginstellingen moeten altijd hun leefwensen kenbaar kunnen maken. Dat zei staatssecretaris Bussemaker gisteravond in het actualiteitenprogramma NOVA.

De staatssecretaris reageerde op een reportage over Dennendal, een instelling voor verstandelijk gehandicapten. Dennendal is onderdeel van zorgorganisatie Reinaerde.

Gehandicapten die in gewone wijken willen wonen, moeten dat onder begeleiding kunnen. Voor mensen met een zware verstandelijke handicap heeft dit niet altijd de voorkeur. Zij verkiezen soms de veiligheid van grote instellingen. Met die wens moet rekening worden gehouden, vindt VWS. Instellingen zijn daarom verplicht om via een leefwensenonderzoek de leef- en woonwensen van hun bewoners te inventariseren.

De staatssecretaris zei dat ze niet in alle gevallen kan garanderen dat cliënten kunnen blijven wonen waar ze willen wonen. Er moet bij de sluiting van een instelling volgens haar wel altijd met de cliënt en familieleden besproken worden welke woonkeuzes er zijn en waar de voorkeuren van de cliënt liggen.

Bussemaker kan instellingen die wensen van gehandicapten negeren, in het uiterste geval een vergunning voor een verbouwing of nieuwbouw weigeren.