Partij van de Arbeid

De markt meester

11-01-2008 02:23

In de brochure De markt meester behandelt Ieke van den Burg, PvdA europarlementariƫr, de bescherming van publieke diensten in de Europese vrije markt. 'Voor goede sociale woningbouw, sociale zorg en onderwijs zijn er dringend evenwichtiger Europese marktregels nodig', stelt Van den Burg.

Mogen woningcorporaties nog bibliotheken of sportcomplexen bouwen om de leefbaarheid te vergroten of is er dan sprake van oneerlijke concurrentie met projectontwikkelaars? Welke sociale eisen kunnen we stellen aan de thuiszorg? En mogen gemeenten de bouw van voetbalstadions of glasvezelnetwerken nog wel meefinancieren? Deze vragen staan centraal in 'De markt meester'.

Zodra publieke diensten als economische activiteit worden verricht zijn de bestaande Europese regels van de interne markt van toepassing. Het is echter vaak niet duidelijk waar en hoe deze Europese mededingings-, staatssteun- en aanbestedingsregels toegepast moeten worden op de organisatie en financiering van publieke diensten. De Europese Commissie, of de rechter wikt en beschikt. Dienstverleners, lokale overheden, werknemers en burgers weten niet goed waar ze aan toe zijn.

Van den Burg licht de onzekerheden over de bescherming van publieke diensten in de Europese vrije markt toe in tien verschillende sectoren: drinkwatervoorziening, sociale woningbouw, regionale- en lokale omroepen, afvalinzameling, openbaar vervoer, inburgeringonderwijs, thuiszorg, aanleggen van voorzieningen voor internet en tv, pensioenfondsen en sport. Op concrete wijze geeft ze voorbeelden hoe de Europese marktregels botsen met de organisatie van de publieke dienstverlening. Tijdens de Dag van de Unie op 15 december j.l. is het eerste exemplaar overhandigd aan eurocommissaris Neelie Kroes.

De brochure downloaden of bestellen? Kijk op de pagina www.pesdelegatie.nl