Artsen zonder Grenzen


Artsen zonder Grenzen rondt noodhulp cycloongebied Bangladesh af

11/01/2008 13:45 ­ De situatie in de gebieden die in november het zwaarst getroffen werden door cycloon Sidr is gestabiliseerd. Het betekent voor Artsen zonder Grenzen dat de medische noodhulp in verband met de cycloon nu afgerond kan worden. Teams van Artsen zonder Grenzen zijn veertig dagen actief geweest in het gebied.

In het zuidelijke Pirojpur district (rond de plaats Mathbaria) zette Artsen zonder Grenzen vier mobiele hulpposten op. Daar hebben medische teams in de maand december 7.000 patiënten behandeld. Driekwart daarvan betrof kinderen jonger dan vijf jaar, een kwetsbare groep in noodsituaties. De mensen leden vooral aan diarree door een gebrek aan schoon drinkwater, luchtweginfecties die zij opliepen vanwege het koude weer in combinatie met verminderde beschutting, en huidontstekingen.

Een klein aantal patiënten was ernstig ziek en werd naar het districtsziekenhuis gebracht voor specialistische hulp. Alle patiënten kregen van Artsen zonder Grenzen een weekrantsoen waterzuiveringstabletten voor vijf personen mee, jonge kinderen en patiënten met diarreeproblemen kregen ook een deken en een kilo zeep (meer dan 5.500 pakketten). In moeilijk bereikbare gebieden in het tevens zuidelijk gelegen Patuakhali district werden 4.000 hulppakketten met o.m. dekens, zeep, emmers, kleding en kookspullen uitgedeeld.

Technische experts van Artsen zonder Grenzen repareerden of bouwden water- en hygiënische voorzieningen zoals waterputten om de toegang tot schoon drinkwater te verbeteren. Ook installeerden zij zestig gemeenschapslatrines.

Op 16 november trok cycloon Sidr een spoor van vernieling door het zuiden van Bangladesh. Teams van Artsen zonder Grenzen verkenden de situatie (van 20 november tot en met 5 december) in de zwaarst getroffen kustgebieden. Zij trokken door de districten Bagerhat, Bhola, Patuakhali, Barguna en Pirojpur. Op basis van hun bevindingen besloot Artsen zonder Grenzen haar noodhulp te richten op het Pirojpur en het Patuakhali district.

Inmiddels hebben de meeste gebieden hulp ontvangen. Verschillende instanties en organisaties zijn actief, de gezondheidssituatie is stabiel en er zijn geen uitbraken van ziekten bekend. Artsen zonder Grenzen heeft daarom haar noodhulp in het rampgebied afgerond en zal de situatie blijven volgen.