Gemeente Alkmaar
Alkmaar, 11 januari 2008

Regeling Startersleningen verlengd tot 2010

De gemeente Alkmaar vindt het belangrijk dat startende kopers met een laag inkomen de mogelijkheid hebben om toch een woning te kunnen kopen. Daarom heeft de gemeenteraad besloten de regeling voor Startersleningen met drie jaar te verlengen.

Vanwege de hoge koopprijzen is het voor starters nog steeds moeilijk om een (betaalbare) woning te kopen. Mensen met een laag inkomen en alleenstaanden kunnen vaak zelf de financiering van de woning niet rond krijgen. Met behulp van een Starterslening lukt dat in veel gevallen wel.

Geen extra geld
Voor de verlenging tot 2010 hoeft de gemeente geen extra geld beschikbaar te stellen. Toen de regeling in 2005 werd ingesteld ging men er namelijk van uit dat ongeveer veertig starters per jaar gebruik zouden maken van de regeling voor Startersleningen. In het eerste jaar was dit het geval, maar daarna nam het aantal af. Het eerder beschikbaar gestelde geld kan dus nog gebruikt worden tot 2010. Dit betekent wel dat de gemeente vanaf 2008 nog maar 15 regelingen per jaar afgeeft. De voorwaarden om in aanmerking te komen voor de Startersleningen blijven wel gelijk.

Rijksregeling Koopsubsidie
De oorzaak van de afname van het aantal afgegeven Startersleningen is de Rijksregeling Koopsubsidie. Startende kopers moeten altijd eerst nagaan of zij voor de Rijksregeling in aanmerking komen. Alleen als ze daar geen gebruik van kunnen maken mogen ze een gemeentelijke Starterslening aanvragen. Doordat de voorwaarden van de Rijksregeling sinds 2007 vrijwel hetzelfde zijn als die van de gemeentelijke regeling is het aantal toekenningen in 2007 flink gedaald.

Proefberekening
Inhoudelijk is de gemeentelijke regeling voor Startersleningen gelijk gebleven. Meer informatie over de Starterslening, voorwaarden en het aanvraagformulier staat op www.alkmaar.nl, onder inwoners > bouwen & wonen. Daar staat ook meer informatie over de Rijksregeling Koopsubsidie en een link naar de website waar startende kopers een proefberekening kunnen maken.

Regeling blijft van belang
Wethouder Hansen vindt het belangrijk dat de gemeente een regeling blijft houden voor startende kopers. "Door de hoge woningprijzen is het voor starters nog steeds erg moeilijk om een woning te kopen. De Alkmaarse regeling voor Startersleningen geeft hen wel de mogelijkheid om te kopen. Het is jammer dat er de laatste jaren minder gebruik is gemaakt van de gemeentelijke regeling. Maar veel mensen hebben een beroep kunnen doen op de Rijksregeling. Er zijn echter mensen die net niet aan de voorwaarden van de Rijksregeling voldoen. Voor die mensen willen we als gemeente Alkmaar toch onze eigen regeling blijven aanbieden."

Meer informatie:
Chantal Kolleman (afdeling Communicatie), tel. (072) 548 8986
---- --