over het toelaten van moslima's in burkini in een zwembad

Antwoorden op kamervragen van Agema over het toelaten van moslima's in burkini in een zwembad

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DS-K-U-2823035

11 januari 2008

Antwoorden van staatssecretaris Bussemaker op de vragen van het Kamerlid Agema (PVV) over het toelaten van moslima's in burkini in een zwembad (2070806870).

Vraag 1

Bent u bekend met het bericht `Almelo: ophef over in burkini zwemmende moslima's? 1)

Antwoord 1

Ja.

Vraag 2

Begrijpt u de ophef in Almelo? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 2

Ik begrijp uit het artikel dat er mensen zijn die voor het eerst geconfronteerd zijn met een burkini en dat dit voor hen reden was om zich bij de directie te beklagen.

Vraag 3

Deelt u de mening dat het in het kader van veiligheid en hygiëne al tientallen jaren een ongeschreven, maar strikt nageleefde regel is dat een zwembad betreden wordt in schaarse, nauw aansluitende kledingstukken zoals badpak, bikini of zwembroek?

Antwoord 3

Voor zover mij bekend hanteren zwembaden geen kledingvoorschriften, anders dan dat in badkleding wordt gezwommen. De burkini kan hiertoe worden gerekend. Overigens zwemmen ook duikers, surfers en topsporters in lichaamsbedekkende badpakken en is het in Australië en Nieuw-Zeeland met oog op bescherming tegen de zon heel gebruikelijk om een `wet suit' te dragen.

Vraag 4

Deelt u voorts de mening dat het zwemmen in burkini onhygiënisch, onveilig en ongewenst is? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 4

De burkini verschaft islamitische vrouwen de mogelijkheid om te kunnen zwemmen en hiervoor gebruik te maken van openbare gelegenheden. In het kader van de zwemvaardigheid, de sportdeelname, de gezondheid en de integratie van deze vrouwen acht ik dat een goede zaak. De burkini is onhygiënisch noch onveilig.

Vraag 5

Deelt u tenslotte de mening dat het zwemmen in burkini verboden moet worden, en dat islamisering van de sport moet worden tegengegaan? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 5

De ontwikkeling duidt wat mij betreft niet op islamisering van de sport, maar integratie in de sport. Zie het antwoord op vraag 4. Een verbod op burkini's is niet aan de orde.


1) Elsevier, 13 december 2007