Gemeente Deventer

riolering groot succes

Aansluiting huishoudens in buitengebied op riolering groot succes

Aanvankelijk zouden alle bewoners in het buitengebied van Deventer een individuele voorziening voor hun afvalwaterlozing moeten treffen. In 2006 heeft de gemeenteraad echter besloten in vrijwel het hele buitengebied alsnog riolering aan te leggen. Mensen mochten zelf kiezen voor een individuele voorziening of voor aansluiting op het gemeentelijke riool. Uit een evaluatie blijkt dat 539 van de 692 huishoudens voor die laatste mogelijkheid hebben gekozen.

In het buitengebied mogen bewoners geen afvalwater lozen in de bodem en/of het oppervlaktewater, tenzij zij een juiste individuele voorziening hebben getroffen of dat zij op het gemeentelijke riool zijn aangesloten. Het gaat in Deventer om 692 adressen en in het gebied van de voormalige gemeente Bathmen om honderd adressen.

Individuele voorziening
De bewoners konden vrijwillig kiezen voor aansluiting op het riool of het treffen van een individuele voorziening. Voorbeelden zijn een septictank, een gierkelder (van juiste omvang en met een juiste in- en uitlaat en infiltratievoorziening), een helofytenfilter of lozing op de mestkelder.

Aansluitingen
Van de 692 lozingsadressen in het buitengebied van de voormalige gemeente Deventer hebben 539 huishoudens voor aansluiting op het gemeentelijke riool gekozen. Dat betekent dat ruim 150 bewoners voor een individuele voorziening hebben gekozen. Van circa tachtig adressen is geen melding ontvangen.

Van ruim zestig van de 692 adressen in het buitengebied is onbekend of de huishoudelijke afvalwaterlozing aan de wettelijke eisen voldoet. De gemeente Deventer bezoekt deze adressen in 2008 alsnog om vast te stellen of de lozing op de juiste manier plaatsvindt.

In het buitengebied van de voormalige gemeente Bathmen zijn 97 percelen op het riool aangesloten en beschikken drie percelen over een juiste individuele voorziening.

Subsidieverordening
De gemeenteraad heeft in 2003 de subsidieverordening Individuele Behandeling Afvalwater vastgesteld. Er is 45 keer subsidie verleend. Daarnaast is in 2005 een compensatieregeling vastgesteld die een tegemoetkoming geeft bij gemaakte kosten in verband met gewijzigd beleid. Hiervan is zeventien keer gebruikgemaakt.

Publicatiedatum: 11-1-2008
rioolwerkzaamheden

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging vrijdag 11 januari 2008