CD&V

Brigitte De Pauw reageert op sluiting van Brussels centrum Artsen zonder Grenzen

11/01/2008

Vandaag konden we in de krant lezen dat Artsen Zonder Grenzen hun project "Toegang tot de Gezondheidszorg" in Brussel wil overlaten en als dit niet lukt, sluiten. Het project is een laagdrempelige dienst gezondheidszorg voor illegalen en asielzoekers. De belangrijkste taak van het centrum is zieke illegalen en asielzoekers doorverwijzen en wegwijs maken in het kluwen van Brusselse welzijns- en gezondheidsinstellingen.

In november kreeg ik een brief van Artsen Zonder Grenzen om de sluiting van het project in de Artesiëstraat in Brussel te sluiten. Als vast lid van de commissie gezondheid van de GGC (Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie) in het Brussels parlement stelde ik samen met een collega aan de bevoegde leden van het Verenigd College reeds in december de vraag of zij bereid waren om het centrum van Artsen Zonder Grenzen over te nemen. En dit om verschillende redenen:


1) Volgens het KB van 1996 is het verplicht om illegalen "dringende medische hulp" aan te bieden. Er is echter onduidelijkheid over het woord "dringende". De overheid heeft niet bepaald om welke zorgen het gaat, het is aan de arts om dat te bepalen. Bij vele zorgverstrekkers is dit echter onduidelijk, waardoor sommige mensen geweigerd worden.


2) Ten tweede laden zorgverstrekkers zich een hoop administratieve rompslomp op de hals om de kosten van dringende medische hulp terugbetaald te krijgen van het OCMW. Om deze administratieve mallemolen te vermijden, worden illegale patiënten vaak geweigerd.


3) De OCMW's van Brussel hanteren elk een eigen regelgeving inzake dringend medische hulp. Asielzoekers en illegalen verhuizen snel en moeten dan weer wennen aan nieuwe regels. Hoewel de Brusselse OCMW's duidelijk meer en meer bereid zijn om illegalen te helpen, is er nog steeds nood aan een centrum, zoals dat van Artsen Zonder Grenzen, dat mensen doorverwijst en wegwijs maakt. Het centrum doet tenslotte toch nog altijd bijna 4000 consultaties per jaar. Ook in Wallonië en Antwerpen blijven de centra behouden.


4) Het centrum voorkomt ook dat al te veel mensen naar de spoeddiensten van de ziekenhuizen gaan, zoals illegalen en asielzoekers nu erg vaak doen. Het centrum is een vaste en herkenbare plek waar ze nu terecht kunnen. Zoals in het artikel vermeld, brengt het aanspreekpunt mensen sneller naar de huisarts en laten ze hun medische problemen niet aanslepen. Beide zaken zorgen voor een besparing bij de overheid. Alweer twee redenen die voor een behoud van het centrum in de Artesiëstraat pleiten.

"Médecins du Monde" is bereid het centrum over te nemen, mits ondersteuning van de overheid. De bevoegde ministers antwoordden op mijn vraag dat ze alvast 10.000 EUR inschrijven in de begroting voor het gezondheidsaspect van het project. Het bedrag is berekend op het aantal consultaties in 2006, voor mensen die NIET bij een ziekenfonds zijn aangesloten. Voor het overige geld zullen de ministers hun federale collega's van maatschappelijke integratie en grootstedenbeleid evenals hun Brusselse collega's bevoegd voor welzijn alsook de Brusselse Minister-President aanspreken.

Op hoop van zege?


CD&V
Wetstraat 89
1040 Brussel
Tel : 02.238.38.11
Fax : 02.230.43.60
www.cdenv.be
E-mail : inform@cdenv.be