Time : 15:46:22
Date : 11 January 2008
Sender Name: Flanders Investment & Trade

Vlaamse export stijgt met 7%, aandeel in Belgische export ruim 81% Flanders Investment & Trade (F.I.T.) heeft de in december vrijgegeven exportcijfers voor de periode januari tot juni 2007 grondig geanalyseerd (bron: Instituut voor de Nationale Rekeningen). De resultaten zijn treffend: Vlaamse bedrijven waren in die periode verantwoordelijk voor meer dan 81% van de Belgische export. Hun aandeel vertegenwoordigde bijna 96 miljard euro, een stijging met maar liefst 7% ten opzichte van dezelfde periode het jaar daarvoor.

F.I.T. tekende een opvallende stijging op van de export naar de nieuwe lidstaten van de E.U., de BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India en China) en enkele landen in Azië. Sectoraal sprong de gestegen export van onedele metalen, kunststoffen, vervoermaterieel en chemie en farmaceutica in het oog.

Het Instituut voor de Nationale Rekeningen (I.N.R.) publiceert 2 keer per jaar cijfers over de Belgische export . Flanders Investment & Trade (F.I.T.) voert daar telkens een grondige analyse op uit om een beter zicht te krijgen op de export vanuit Vlaanderen. De Vlaamse overheidsinstelling F.I.T. volgt immers het exportverhaal van Vlaamse bedrijven op de voet en probeert een antwoord te bieden op hun vele vragen rond export.

Opvallende vaststelling bij de analyse van de meest recent beschikbare cijfers over de Belgische export van januari 2007 tot juni 2007 is het aanzienlijke Vlaamse aandeel daarin. Vlaamse bedrijven zijn in die periode verantwoordelijk voor maar liefst 81,06% van de Belgische export, wat ¤ 95,7 miljard euro aan transacties vertegenwoordigt. Bovendien is de export vanuit Vlaanderen in vergelijking met dezelfde periode het jaar daarvoor gestegen met 7,03% . Zowel de Waalse (-0,6%) als de Brusselse (-26,1%) gingen er in dezelfde periode op achteruit. F.I.T. maakt bij zijn analyse van de exportcijfers steeds een onderscheid naar geografische en sectorale dynamiek.


- Geografisch gesproken blijft voor Vlaamse bedrijven de uitvoer naar landen van de E.U. en dan vooral de buurlanden het belangrijkst, maar de export naar de nieuwe lidstaten speelt een steeds belangrijkere rol. Zo steeg de export naar Bulgarije, (+81,1%), Letland (+64,0%), Litouwen (+37,2%) en Roemenië (+30,9%) opvallend en rukte Polen zelfs op tot de 10de exportbestemming van Vlaamse bedrijven!

Ook in de rest van de Europese Unie werden globaal genomen heel goede resultaten geboekt. Dat was ondermeer het geval in Denemarken (+25,7%), Zweden (+20,6%), Griekenland (+20,6%) en Spanje (+19,6%). Van de 26 EU-partners ging alleen de export naar het Verenigd Koninkrijk (-4,7%) er op achteruit, vooral door de uitzonderlijke terugval van de uitvoer van minerale brandstoffen. Zonder rekening te houden met die uitzonderlijke terugval zou de Vlaamse uitvoer naar het VK zelfs stijgenmet 8%.

Bij de "andere Europese landen" (+7,5%) is de impact van de uitvoerdaling richting Zwitserland (-5,2%) uiteraard niet te onderschatten (minder uitvoer van vooral diamant, farmaceutica en minerale brandstoffen). Andere handelspartners zoals Rusland (+17,0%) en Turkije (+12,5%) liggen momenteel blijkbaar veel beter in de markt.

De BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India en China) gingen er globaal 13% op vooruit. Brazilië deed het vrij onopvallend (+3,2%), maar de export naar Rusland (+17,0%), India (+15,4%) en China (+8,6%) scoorde boven de Vlaamse exportgroei.

In Azië was de afzet in Japan (-7,7%) weliswaar minder, kon er een spectaculaire vooruitgang genoteerd worden van de Vlaamse uitvoer naar Vietnam (+112,9%), terwijl ook Maleisië (+30,3%) en Zuid-Korea (+20,6%) duidelijk interesse hadden bij de Vlaamse bedrijven. De exportgroei richting China (+8,6%) lag net iets boven de gemiddelde Vlaamse uitvoerstijging. Israël (+8,6%), goed voor bijna de helft van de Vlaamse uitvoer naar de regio, bleef veruit de belangrijkste afzetmarkt in het Midden-Oosten (+8,3%). De belangrijkste stijging (+24,7%) was evenwel weggelegd voor de Verenigde Arabische Emiraten.

Op het Amerikaanse continent (+3,6%) was de grootste procentuele toename tijdens het eerste halfjaar van 2007 weggelegd voor Zuid-Amerika (+10,7%). De groei was het grootst in Colombia (+30,7%), Chili (+21,2%), Venezuela (+21,1%) en Argentinië (+17,9%). De Vlaamse afzet in Centraal-Amerika (-0,6%) ging er licht op achteruit vooral omdat in Mexico (-4,6%) moest worden ingeleverd. Twee derde van de Vlaamse uitvoer naar deze regio is immers voor Mexico bestemd. In Noord-Amerika bleef de exportgroei beperkt tot minder dan 3%. Zowel in de Verenigde Staten (+2,7%) als in Canada (+3,6%) waren de verschuiving gering.

De grootste schommelingen situeerden zich tijdens het eerste halfjaar van 2007 op het Afrikaanse continent (+18,7%) en vooral dan in Afrika ten zuiden van de Sahel waar de Vlaamse uitvoer in ondermeer Senegal (+139,8%) en Nigeria (+108,9%) bijzonder sterke resultaten neerzette.

In Noord-Afrika bleef de exportgroei eerder beperkt, maar boekte toch nog altijd een kleine 8%.

De afzet in Oceanië ten slotte steeg met bijna 9%.


- Op sectoraal vlak deed de export van onedele metalen het opvallend goed (+25,4%), mede te verklaren door de steeds toenemende vraag naar grondstoffen. Ook de afzet van kunststoffen steeg behoorlijk (+11,4%). En het vervoermaterieel (+8,9%) nam de plaats in van chemie en farmaceutica (+6,3%) als eerste Vlaamse uitvoersector.

Contact voor de pers:

Bart Matheï
Verantwoordelijke externe communicatie en P.R.
Flanders Investment & Trade
Tel: +32 2 504 88 79
Mob: +32 473 366 975
Fax: +32 2 504 88 99
Gaucheretstraat 90
BE-1030 Brussel (België)