Gemeente Amsterdam



Uniek leerwerkbedrijf van start

11 januari 2008
-
Karlijn Dongen

Op 11 januari 2008 is het officiële startschot voor een uniek leerwerkbedrijf in Nederland, namelijk: Wonen en Werken in de Wijk (WW&W). Acht jongeren tussen 16 en 27 uit Amsterdam Nieuw West zijn in de bouw aan de slag gegaan terwijl ze tegelijkertijd een opleiding volgen aan het ROC Amsterdam. Woningcorporatie Ymere heeft het voortouw genomen bij het realiseren van het werkaanbod. Het streven is dat er meer dan 300 leerlingen per jaar bij Wonen en Werken in de Wijk een betaalde baan krijgen. Jongeren krijgen op deze manier een kans om zichzelf te ontwikkelen en tegelijkertijd bevordert het hun betrokkenheid voor hun eigen buurt.

Bijzondere samenwerking
Bijzonder van Wonen en Werken in de Wijk is de samenwerking tussen de stadsdelen van de gemeente Amsterdam, de woningcorporaties, het onderwijs en het bedrijfsleven. Verder werkt Wonen en Werken in de Wijk zonder subsidie en tegen marktconforme tarieven. De jongeren beginnen in een project van Ymere in de Reimerswaalbuurt in Amsterdam West waar in de komende zeven jaar 1100 woningen worden gesloopt. Na een eerste traject waarin zij basisvaardigheden leren zoals veiligheid en werken onder een voorman, kunnen zij zich bekwamen als timmerman, metselaar en voeger. In een later stadium worden er ook opleidingen als pijpfitter, machinebankwerker, lasser, beveiliger en huismeester aangeboden.

Adoptieteam Onderwijs en Arbeidsmarkt
Het Leerwerkbedrijf Wonen en Werken in de Wijk was een van de initiatieven van het Adoptieteam Onderwijs en Arbeidsmarkt. Dit Adoptieteam werd in 2006 samengesteld door het kabinet Balkenende II. Dertien wijken in Nederland werden geadopteerd door teams bestaande uit een wethouder van de gemeente waarin de wijk ligt, een directeur generaal van een departement, en een onafhankelijk deskundige. In Amsterdam zijn dat wethouder Tjeerd Herrema, de heer Van den Bos van het ministerie van SoZa We/Arbeidsmarkt en KPN bestuursvoorzitter de heer Scheepbouwer. Door het inzetten van hun netwerken en hun deskundigheid zetten zij zich in om op onorthodoxe wijze vastgelopen processen te doorbreken, obstakels weg te werken en inspiratie en energie te geven om de verloedering in die wijken tegen te gaan. In maart 2007 presenteerde het Adoptieteam Onderwijs en Arbeidsmarkt onder andere het leerwerkbedrijf WW&W in het NOVA College in Amsterdam Nieuw West.

De totstandkoming van het bedrijfsplan voor Wonen en Werken in de Wijk werd door een financiële bijdrage van Koers Nieuw West mogelijk gemaakt.

Voor meer informatie kunt u bellen met: Maria Douwes, telefoon 020 346 3065 of 0616 112 535.

Koers Nieuw West is een samenwerkingsverband van de stadsdelen Bos en Lommer, Geuzenveld-Slotermeer, Osdorp en Slotervaart, de stad Amsterdam, woningbouwcorporaties, ondernemers, bewoners, scholen en andere maatschappelijke organisaties.