Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2070808120

Vragen van het lid Van der Ham (D66) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over het Koninklijke Concertgebouworkest. (Ingezonden 11 januari 2008)


1
Herinnert u zich de antwoorden op de vragen van 8 september 2006 van de leden Dittrich en Van der Ham (beiden D66) over het Koninklijk Concertgebouworkest? 1)


2
Deelt u de mening dat het Koninklijk Concertgebouw orkest de grenzen van haar zo succesvolle cultureel ondernemerschap heeft bereikt en zonder twijfel tot de top van de muzikale Nederlandse cultuur moet blijven horen? Kunt u uw antwoord toelichten?


3
Deelt u de zorgen van Chef-dirigent Mariss Jansons over het verschil in salaris van musici in het Nederlandse Concertgebouworkest en die in buitenlandse orkesten, waardoor het steeds moeilijker wordt voor het Koninklijk Concertgebouworkest om goede jonge mensen aan zich te binden en om vacatures te vullen? Welke maatregelen kunt u nemen om dit verschil te overbruggen zonder dat er gekort wordt op andere elementaire functies/taken van de instelling?


1) Aanhangsel Handelingen, nr. 54, Vergaderjaar 2006-2007