Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2070807260

Vragen van het lid Van der Ham (D66) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over uitspraken over het homohuwelijk. (Ingezonden 21 december 2007)


1
Vraag:
Kunt u aangeven wat u bedoelt met de zin "Alleen ambtenaren die voor de invoering van het homohuwelijk werkzaam waren mogen een huwelijk weigeren"?

Antwoord:
De door u aangehaalde zin staat niet in het artikel.

In het interview zeg ik onder meer het volgende: "De discussie is uitgebreid gevoerd, alles is gezegd en daarom komt dit onderwerp niet terug in de nota. Het allerbelangrijkste is dat de regering, waarin nota bene ChristenUnie en CDA zitting hebben, haar handtekening heeft gezet onder een kabinetsverklaring waarin staat dat je in elke gemeente in Nederland moet kunnen trouwen. Dat had tien jaar geleden niemand gedacht! Dat vind ik veruit het belangrijkste. Vervolgens kun je dan nog gaan discussiëren over die weigerambtenaren. Ik vind ook `wet is wet' en van overheidsdiensten moet je verwachten dat ze zich naar de wet gedragen. Maar er zijn complicaties, bijvoorbeeld de ambtenaren die er al zaten toen de wet er nog niet was. Voor hen is het anders, daar kan ik me iets bij voorstellen. Nieuwkomers moeten aan de wet voldoen. Het is nu een beetje een discussie van hoeveel engelen op de naald kunnen zitten. De trouwambtenaar is ook ceremoniemeester. Zo staat het niet in de wet, dat weet ik, maar het is de praktijk. Er zou volgens mij niemand getrouwd mogen worden door een ambtenaar die er met zo'n gezicht bij staat. Stel, een gewetensbezwaarde ambtenaar zegt: `Kies je voor mij, dan mag je geen ceremoniemeester verwachten. Dan wordt het heel saai. Ik zet mijn handtekening en dat is het'. Dan is het probleem opgelost, want elk homopaar kiest dan voor een andere ambtenaar. Met de principediscussie ben ik het eens. (...)Tja, hoever moet je die dingen op de spits drijven?"


2
Vraag:
Klopt het dat dit een wijziging is ten opzichte van het regeerakkoord dat immers behelst dat ook ambtenaren die na deze invoering zijn aangesteld huwelijken kunnen weigeren? 1)

Antwoord:
Neen.


1) Gaykrant, 19 december 2007