IFAW


Toekomst in vrijheid voor bedreigde gibbons

(Jakarta/Den Haag, - 11 januari 2007) Nadat vorig jaar al drie Borneogibbons met succes werden overgeplaatst, gaat het IFAW (International Fund for Animal Welfare) opnieuw gevangen wilde dieren een vrije toekomst bieden. Deze keer zullen 5 oenka's (zwarthandgibbons) uit Sumatra en 8 siamangs (grote zwarte gibbons) vanuit het Cikananga Animal Rescue Centre (PPSC) worden overgebracht naar het eilandje Marak, voor de westkust van Sumatra.

Deze groep gibbons en siamangs werd eerder door het Indonesische Ministerie van Bosbouw in beslag genomen van illegale handelaars in huisdieren. De dieren werden met succes teruggebracht naar het gebied op Sumatra waar ze vandaan kwamen. Daar worden ze voorbereid op een definitieve terugkeer naar de vrije natuur.

Gibbons zijn kleine, lenige apen. Ze leven in de subtropische regenwouden van Zuidoost-Azië, Zuidelijk Azië en Oost-Azië. Hoewel de illegale handel in huisdieren de in het wild levende populaties ernstig in gevaar brengt, vormt verlies van leefgebieden de grootste bedreiging voor de gibbons. Deze dieren, met hun kenmerkende lange handen en vingers en hun vermogen om van boom tot boom te slingeren, hebben het zwaar te verduren met de gevolgen van de ontbossing. Natuurlijke bossen moeten plaatsmaken voor de productie van palmolie en daarmee gaan vitale leefgebieden voor deze dieren verloren.

"De illegale handel in wilde dieren en de ongebreidelde ontbossing brengen de gibbons en siamangs van Sumatra op de rand van uitsterven. Samen met het Indonesische Ministerie van Bosbouw en een aantal locale organisaties hopen we deze bedreigde apen een betere toekomst te kunnen bieden na hun `terugkeer naar huis' op Sumatra", zei Dr. Anand Ramanathan van het IFAW, die bij de overplaatsing aanwezig is..

Deze groep Sumatraanse zwarthandgibbons en siamangs wordt toegevoegd aan de ruim honderd al eerder geredde gibbons die het rehabilitatie-eiland (10 km2) van de Kalaweit Foundation bevolken. "De dieren worden een jaar in deze gevangenschap gehouden, waar ze natuurlijk voedsel ontvangen en alle ruimte voor sociale interactie krijgen. Ze leven er in een natuurlijke omgeving", aldus Dr. Chanee, directeur van Kalaweit.

`Het IFAW dat met een team in Indonesië ter plaatse is, bereidt ook al een actie voor om grote lori's (halfapen) te redden, die als huisdier op de markten van Indonesië worden verkocht. Het is een geweldige start van het nieuwe jaar als je tezamen met lokale organisaties nog meer bedreigde primaten kunt helpen. Het is van zeer groot belang om te voorkomen dat ernstig bedreigde soorten zoals deze gibbons en siamangs uitsterven.', aldus Marcel Bertsch, directeur van het Nederlandse IFAW kantoor.

Einde