NOC*NSF


Verhagen in debat over OS China

DEN HAAG (ANP) - Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) neemt deel aan een debat over de Olympische Spelen en de mensenrechten in China, dat door zijn ministerie wordt georganiseerd.

Het debat wordt volgende week donderdag gehouden. Andere sprekers zijn staatssecretaris Jet Bussemaker (Sport), voorzitter Eduard Nazarski van Amnesty International en voorzitter Erica Terpstra van de sportkoepel NOCNSF.

De bijeenkomst vloeit voort uit een voorstel van de VVD, dat door een meerderheid van de Tweede Kamer werd gesteund. De Kamer wil het momentum van de Olympische Spelen aangrijpen om de mensenrechten in China op de agenda te zetten.

Eind vorig jaar bleek dat China een Nederlandse rondetafelconferentie over de Olympische Spelen in 2008 en de mensenrechten in het Aziatische land helemaal niet ziet zitten. Dat zou de goede relaties tussen Nederland en China schaden, werd de Nederlandse mensenrechtenambassadeur tijdens een bezoek aan China in november door de autoriteiten aldaar voorgehouden. Nederland kreeg het advies de bijeenkomst niet te organiseren.

De ambassadeur heeft China bevestigd dat ook de Nederlandse regering vindt dat ,,de Olympische Spelen niet moeten worden gepolitiseerd''. Maar hij wees ook op de Nederlandse hoop dat groeiende internationale belangstelling voor China in aanloop naar de Spelen aanleiding zal zijn voor de Chinese regering de mensenrechtensituatie in het land te verbeteren.

Volgens de mensenrechtenambassadeur was daar over het geheel genomen geen vooruitgang van te zien. Positief noemde hij bijvoorbeeld de opkomst van particuliere initiatieven van advocaten en mensenrechtengroeperingen in het land, maar tevens bleek duidelijk dat het collectief in China boven het individu wordt gesteld. Vooral journalisten en mensenrechtenverdedigers hadden eind 2007 te maken met toenemende intimidatie en repressie.

(11 januari 2008)