NOC*NSF


Trainingscomplex rolstoelbasketbal

PAPENDAL (NBB) - De Nederlandse Basketball Bond heeft vrijdag in samenwerking met NOC*NSF op sportcentrum Papendal officieel de centrale trainingsaccommodatie voor het Nederlands herenrolstoelbasketbalteam geopend.

Het is een nieuwe stap in een voor de paralympische sport in Nederland uniek topsportprogramma. In 2007 startte het Nederlands herenrolstoelbasketbalteam op Papendal met een fulltime programma. De nationale selectie, bestaande uit zestien spelers, traint dagelijks onder leiding van Bondscoach Gert-Jan van der Linden, met als doel terug te keren bij de wereldtop en medailles te winnen in Londen 2012.

De Nederlandse ploeg slaagde er niet in zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen van Beijing. Daarom is het vizier nu al gericht op de Britse hoofdstad. 'Nog 238 weken naar Londen', klonk het optimistisch. Speler Mark Aalders vindt het geen probleem om een traject van vijf jaar in te gaan. "Ik kan me daar wel voor motiveren. Ik ben nu 23 jaar. In Londen ben ik 27. Dat is een goede leeftijd om daar een goede prestatie neer te zetten. Datzelfde geldt voor veel andere spelers. We hebben een grote groep jonge spelers die hier op Papendal intern wonen. De oude garde traint dan een paar keer per week mee."

Ondanks dat Nederland zich niet plaatste voor Beijing, reist Oranje de selectie later deze maand toch af naar China, waar de ploeg zal deelnemen aan een internationaal toernooi.

(11 januari 2008)