Vlaamse Overheid

milieuvriendelijkste weg naar energiebesparing

Spaarlamp blijft de eenvoudigste en milieuvriendelijkste weg naar energiebesparing

Vlaamse overheid

vrijdag 11 januari 2008

In de media verschenen recent berichten die de milieuvriendelijkheid van de spaarlamp in twijfel trekken. ('Gebroken spaarlampen kunnen schadelijk zijn' Het Laatste Nieuws 9 januari 2008) Het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie (LNE) van de Vlaamse overheid wil onderstrepen dat de spaarlamp nog steeds de eenvoudigste en milieuvriendelijkste weg naar energiebesparing is.

Spaarlampen verbruiken maar liefst vijf keer minder energie dan een gloeilamp en gaan tien keer langer mee. De laatste jaren zijn spaarlampen bovendien veel goedkoper geworden in de aanschaf. Ze zijn nu ook in verschillende vormen verkrijgbaar, onder andere in peervorm of voor kroonluchters.

De in de media aangehaald situatie gaat over de milieuvriendelijkheid bij het accidenteel breken van een spaarlamp. Bij correct gebruik of correcte verwerking na het gebruik, zijn er geen problemen. Uiteraard moet u voorzichtig omspringen met een gebroken spaarlamp, maar dat geldt voor elk elektrisch apparaat dat we in huis hebben.

Omdat de spaarlamp een snelle weg is naar winst voor het milieu en het budget, geeft de Vlaamse overheid ze een centrale rol tijdens de Dikke-truiendag op 15 februari 2008. De Dikke-truiendag is een jaarlijkse campagne van de Vlaamse overheid rond klimaatsverandering. Door een aantal eenvoudige acties kan iedereen thuis, op school en op het werk energie en geld besparen en de CO2-uitstoot laten dalen. Een gezin dat bijvoorbeeld 10 gloeilampen van 60 Watt vervangt door spaarlampen van 12 Watt, zal op termijn maar liefst 720 euro besparen en 2,8 ton CO2 vermijden!

Relevante links:

- Campagnesite Dikke-truiendag: http://dikke-truiendag.lne.be
- Energie sparen: http://www.energiesparen.be

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Mevr. Diana Leuci, woordvoerster, Departement Leefmilieu, Natuur en Energie
Tel: 02 553 80 44
Fax: 02-553 14 98
Email: diana.leuci@lne.vlaanderen.be

Dhr. Bart De Schutter, coördinator
Tel: 02 553 80 35
Email: bart.deschutter@lne.vlaanderen.be