Natuurgebied het Leropperveld moet open en groen blijven GroenLinks

11 januari 2008

GroenLinks stelt vragen over het voornemen van de Provincie Limburg om het natuurgebied Leropperveld onder de gemeente Roermond te vallen. Leropperveld is een natuurgebied met grote ecologische waarde en vormt nu nog een groene buffer tussen Roermond en Roerdalen. De gemeente Roermond aast al langere tijd op het gebied om er een grote woonwijk te kunnen bouwen. Wij willen dat het Leropperveld open groen blijft.

De provincie heeft de bouwplannen van Roermond in het verleden steeds gesteund. De grenscorrectie is volgens de provincie nu nodig om een eind te maken aan een langlopend conflict over de bedrijfsverplaatsing van twee agrarische bedrijven naar het Leropperveld. Deze bedrijven liggen nu in de gemeente Roermond, maar hebben grond in het Leropperveld. De gemeente Roerdalen is mordicus tegen de grenscorrectie en de bedrijfsverplaatsingen.

Gevreesd wordt dat de bedrijfsverplaatsingen niet meer dan een alibi zijn om de grens te verschuiven en zo Roermond de ruimte te geven voor woningbouw. Plannen hiertoe zijn in het verleden al twee keer verijdeld vanwege de hoge natuurwaarde van het gebied. GroenLinks roept de ministers Cramer en Ter Horst op om de herindeling te stoppen. Leropperveld moet ongerept en groen blijven.

Wijnand Duyvendak

Vragen van het lid Duyvendak (GroenLinks) aan de minister van VROM en de minister van BZK over het natuurgebied het Leropperveld in de gemeente Roerdalen


1. Bent u op de hoogte van het besluit van de Provincie Limburg om een procedure te starten voor wijziging van de gemeentegrens van de gemeente Roerdalen ten gunste van de gemeente Roermond, hoewel de gemeentelijke herindeling in deze regio pas vrij recent haar beslag heeft gekregen?


2. Bent u ervan op de hoogte dat dit sinds 1991 de derde poging van de Provincie Limburg is om het Leropperveld toe te delen aan Roermond (waarbij eerdere pogingen zijn tegengehouden door o.a. Provinciale Staten van Limburg en de toenmalige staatssecretaris voor natuur mevrouw De Graaff-Nauta vanwege het natuur- en cultuurhistorisch belang van het gebied) en tevens dat Roermond sinds lang - in 1998 had men al kant en klare plannen voor de bouw van 1500 woningen - het verlangen koestert voor woningbouw in het Leropperveld?


3. Wat vindt u van het voornemen van de Provincie, dat tegen de wens van de gemeente Roerdalen en de inwoners van de regio in gaat en waarvan vooraf vaststaat dat dit een grote impact zal hebben op velerlei vlak?


4. Bent u bekend met het feit dat het College van B en W van de gemeente Roerdalen onlangs vanwege deze kwestie heeft moeten aftreden en deelt u de mening dat daaruit blijkt hoe gevoelig deze kwestie ligt in de regio en dat het daarom niet voor de hand ligt om nu met een grenscorrectievoorstel te komen? Zo nee, waarom niet?


5. Deelt u de visie dat woningbouw in het Leropperveld niet aan de orde kan zijn, gezien de ecologische en cultuurhistorische waarde van het gebied en de status van het Roerdal als Natura2000- en Belvédèregebied ? Zo nee, waarom niet?


6. Wat vindt u van de door de Provincie gewenste bedrijfsverplaatsingen van de agrarische bedrijven Wolfhagen en Hermans van Merum en Herten naar het Leropperveld? Op welke wijze zijn deze te verenigen met de grote natuur- en cultuurhistorische waarde van het gebied?


7. Bent u op de hoogte van het feit dat er in de directe omgeving van natuurgebied het Leropperveld diverse alternatieven aanwezig zijn (en aan de betrokkenen aangeboden) om de bedrijfsverplaatsingen te realiseren en dat daardoor de argumenten, zo die er al waren, voor een grenscorrectie ontzenuwd worden?


8. Deelt u de visie dat de bedrijfsverplaatsingen en de daaraan gekoppelde grenscorrectie geen sluiproute mogen zijn om de gemeente Roermond alsnog in staat te stellen het Leropperveld te bebouwen? Zo nee, waarom niet? Zo ja, hoe gaat u ervoor zorgen dat er niet gebouwd gaat worden?