Stichting Nederland van afval naar grondstof (Nedvang)


PERSBERICHT

Bedrijfsleven verenigd in één organisatie voor uitvoering Besluit Verpakkingen

Rotterdam, 11 januari 2008 ­ De stichting Nedvang is nu officieel de nieuwe uitvoeringsorganisatie van het verpakkende bedrijfsleven in Nederland. Nedvang in de nieuwe, brede samenstelling is voortaan de gesprekspartner voor VNG, gemeenten en landelijke overheid als het gaat om het Besluit Verpakkingen en de daarbij behorende doelstellingen. Met één loket voor alle betrokkenen, zullen de uitvoeringsafspraken op een zo efficiënt mogelijke wijze gemaakt kunnen worden.

De nieuwe rol van Nedvang vloeit voort uit het raamakkoord dat het Ministerie van VROM, het verpakkende bedrijfsleven en de VNG het afgelopen jaar sloten met betrekking tot de verwerking en recycling van verpakkingsafval. Binnen Nedvang zijn alle organisaties uit het verpakkende bedrijfsleven en de materiaalgeoriënteerde organisaties vertegenwoordigd. Vanuit de visie dat afval een tweede leven verdient als grondstof, brandstof of bouwstof, streeft Nedvang naar creatieve en efficiënte oplossingen voor het afvalverwerkingsvraagstuk. Tijdens een korte bijeenkomst in Rotterdam werd Nedvang gepresenteerd als het nieuwe loket.

Loketfunctie
Nedvang is het loket geworden dat namens het bedrijfsleven de producentenverantwoordelijkheid behartigt naar de landelijke overheid en de gemeenten. Binnen Nedvang zijn de verschillende schakels uit de volledige verpakkingsketen ruimschoots vertegenwoordigd. Materiaalorganisaties en producenten en importeurs van verpakte producten werken nauw samen om op een efficiënte manier invulling te kunnen geven aan de producentenverantwoordelijkheid. Nedvang-voorzitter Freek Rijna: "Een goede samenwerking tussen alle partijen is onmisbaar voor een voortvarende aanpak van alle materiaalstromen om de recyclingdoelstellingen uit het raamakkoord te halen." Nedvang blijft de belangen van het bedrijfsleven behartigen, maar is voortaan ook het loket waar gemeenten kunnen aankloppen.

Infrastructuur
Voor de gescheiden inzameling van glas, papier en karton is er al een goede infrastructuur, voor de inzameling van plastic verpakkingen zal die er op korte termijn komen. In het raamakkoord is voor 2009 een doelstelling opgenomen van 38% recycling van al het plastic verpakkingsafval. Een uitdaging van formaat, die haalbaar is nu alle partijen gezamenlijk de schouders eronder zetten.

Afvalfonds
Conform de raamovereenkomst heft de Belastingdienst vanaf 1 januari 2008 een verpakkingenbelasting bij het verpakkende bedrijfsleven. 115 miljoen van de opbrengst wordt gestort in het Afvalfonds. Vanuit dit fonds worden gemeenten en afvalbedrijven betaald voor het werk dat zij verrichten ten behoeve van de gescheiden inzameling van verpakkingsafval uit huishoudens conform het Besluit Verpakkingen. Nedvang zal zorg dragen voor de controle van de door gemeenten aangeleverde gegevens en de rapportage.

Binnen Nedvang werken de volgende organisaties samen:
- Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL)

- Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI)
- Koninklijke Vereniging MKB Nederland (MKB)

- Nederlands Verbond van de Groothandel (NVG)

- Raad Nederlandse Detailhandel (RND)

- Stichting Bedrijfsverpakkingen Nederland (BVNL)
- Stichting Duurzaam Verpakkingsglas (SDV)

- Stichting Kringloop Blik (SKB)

- Stichting Papier Recycling Nederland (PRN)

- Vereniging Leveranciers Huishoudelijke Apparaten in Nederland (VLEHAN)
- Vereniging van Fabrikanten, Importeurs en Agenten op Radiogebied (FIAR)
- Vereniging VNO-NCW
Het kantoor van Nedvang is gevestigd in Rotterdam Alexanderpolder.

Noot voor redactie (