FNV KIEM

Jongerius wil power to the zelfroosteraar
2008 wordt het jaar van Power to the hardwerkende Nederlander, zo voorspelde FNV-voorzitter Agnes Jongerius tijdens de nieuwjaarsreceptie voor de pers op 7 januari. Vooral in het fenomeen zelfroosteren ziet ze veel toekomst.

Bij zelfroosteren bepaalt eerst het management hoeveel personeel op welke dagen en uren nodig is. Vervolgens maken de werknemers hun wensen kenbaar in hun persoonlijke werkrooster. Dat gaat allemaal in de computer, en daar rolt iets uit. Namelijk een ideaal rooster voor beide partijen. Zelfroosteren zorgt voor tevreden personeel, minder verzuim en 5 tot 10 procent meer productiviteit, zo blijkt uit ervaringen uit Zweden. Het Zweedse volk schijnt heel gecharmeerd te zijn van experimenten, legt Roel Berghuis, bestuurder van FNV Bondgenoten uit. En dit is er één van.

De NS kreeg lucht van dit experiment en zag er wel wat in. Bij de NS is roosteren altijd een moeilijk proces, dus die hadden hier wel oren naar. Twee jaar geleden hebben we daarom in de cao vastgelegd dat er met zelfroosteren geëxperimenteerd gaat worden. Doel is te komen tot meer keuzevrijheid. Volgens Berghuis heeft de nieuwsgierigheid naar zelfroosteren met de maatschappelijke ontwikkeling te maken. De NS wil een aantrekkelijke werkgever blijven, ook voor nieuwkomers, vrouwen en jongeren. De behoefte om op de meest maffe tijden te werken is klein. Vandaar nu dit experiment. Ook de KLM is een proefproject gestart.
---