Gemeente Den Haag

Bewoners bepalen toekomst Transvaal en Regentesse Zuid

Wethouder Marnix Norder (Bouwen en Wonen) heeft vandaag het startschot gegeven voor de samenspraak in Transvaal en Regentesse Zuid. In een speciale promotietram van lijn 11 riep hij burgers op actief mee te denken over de toekomstplannen van hun wijk. Ik daag iedereen met lef, durf en visie, en vooral de wil om te investeren uit om mee te denken over de invulling van dit inspirerende deel van onze stad".

In Transvaal en Regentesse Zuid, de zogenaamde Lijn 11 zone, wordt de komende tijd extra geïnvesteerd. De aandachtspunten in Transvaal zijn Wonen in Transvaal, dynamisch ondernemen rond de Uitenhagestraat, grootstedelijke uitstraling voor het Hobbemaplein en een multicultureel vrijetijdscomplex aan de Delftselaan.

In Regentesse Zuid gaat aandacht uit naar de Energiecentrale als culturele en creatieve broedplaats en het publieksvriendelijker maken van park De Verademing. De multiculturele samenstelling van Transvaal en de industriële uitstraling van Regentesse Zuid zijn benoemd als sterke kanten waarop de gemeente wil aanhaken met haar plannen.

Samen met de burgers
De gemeente heeft nog geen dichtgetimmerde plan klaarliggen voor dit gebied. De kaders zijn al wel aangegeven. Deze zijn terug te vinden in de Nota van Uitgangspunten die op 11 oktober 2007 is vastgesteld door de Haagse gemeenteraad.

Voor de concrete invulling op verschillende onderdelen wil de gemeente graag inbreng van bewoners en andere belanghebbenden. Dit gebeurt op basis van samenspraak. Doel is om interactie tussen gemeente en belanghebbenden te stimuleren en meningen en ideeën te verzamelen. Het samenspraaktraject van de Lijn 11 zone richt zich op belanghebbenden in de wijken ín en grenzend aan de Lijn 11 zone: Transvaal, Schilderswijk en Regentesse Zuid.

Welke ideeën leven er bij de mensen?
De eerste bijeenkomst vindt plaats op maandag 14 januari. De samenspraak duurt in totaal zeven weken. De adviezen uit het traject neemt de gemeente mee om de toekomstplannen voor de wijken verder in te vullen.
Enkele vraagstukken voor bewoners en belanghebbenden zijn bijvoorbeeld: welke functies moet het multiculturele vrijetijdscomplex krijgen?
Welke ideeën hebben mensen om de creatieve industrie naar de Energiecentrale in Regentesse Zuid te halen?
Kan het water rond de Energiecentrale worden gebruikt voor waterrecreatie?

De resultaten van de samenspraakbijeenkomsten worden als advies meegenomen in het Masterplan voor de Lijn 11 zone.

Achtergrond
De ontwikkeling van het gebied maakt onderdeel uit van de Structuurvisie 2020: Wéreldstad aan Zee. De gemeente heeft voor de Structuurvisie negen gebieden aangewezen die de komende jaren extra aandacht krijgen.
Na Erasmusveld-Leywegzone en de Binckhorst is dit het derde ontwikkelingsgebied van de structuurvisie dat de samenspraak ingaat. Daarnaast is Transvaal door Minister Ella Vogelaar (Wonen, Wijken en Integratie) aangewezen als prachtwijk.

Op de website www.ikhebeenbeteridee.nl staan alle actualiteiten en achtergronden.