Dexia Bank


Autosalon 2008 in het teken van `Dexia Green Fleet' en het Ecokrediet... want minder verbruiken is ook minder vervuilen en minder uitgeven.

11/01/2008

Een Belgisch automobilist produceert elk jaar het equivalent van twee en een halve keer het gewicht van zijn auto aan CO2. In het licht van de opwarming van de aarde en de steeds stijgende prijs van de olieproducten, nodigt Dexia zijn cliënten uit om voor schonere voertuigen te kiezen en aan de hand van stages in ecodriving hun CO2-uitstoot en hun verbruik te verminderen.

België telt meer dan 6 miljoen voertuigen die aan het verkeer deelnemen. Meer dan 20% van de CO2-uitstoot in ons land is afkomstig van het transport, en in 2007 had nagenoeg 50% van de nieuwe inschrijvingen betrekking op voertuigen voor professioneel gebruik.

Het gemiddelde verbruik en de uitstoot van vervuilende stoffen zijn dankzij de inspanningen van de constructeurs weliswaar afgenomen, maar schonere voertuigen hebben alleen maar nut indien de autobestuurders ook effectief voor deze schonere en minder energie verslindende wagens kiezen en vooral indien deze wagens op de juiste manier gebruikt worden.

Omdat minder verbruiken niet alleen neerkomt op minder vervuilen, maar ook op minder uitgeven, start Dexia met `Dexia Green Fleet'. Het heeft daarbij één grote ambitie: de autobestuurders tot ecologisch verantwoord rijgedrag aanzetten, zowel bij de keuze van hun nieuwe wagen als achter het stuur, dit aan de hand van stages in ecodriving onder leiding van gespecialiseerde instructeurs. De opleiding bestaat uit een theoretisch en een praktisch deel en omvat tevens een gepersonaliseerde, proactieve follow-up.

De voornaamste doelstellingen van de stages in ecodriving die door Dexia Auto Lease worden aangeboden, zijn: een soepeler rijstijl aankweken en daardoor het verbruik met ongeveer 15% à 20% verminderen, het milieu beschermen terwijl ook de kosten voor gebruik van het voertuig en slijtage dalen, het risico op ongevallen en dus ook het aantal schadegevallen voor het wagenpark beperken, tijd winnen en tegelijk bijdragen aan een betere doorstroming van het verkeer.

De lancering van Dexia Green Fleet maakt deel uit van de duurzameontwikkelingsstrategie van Dexia. Het is meer in het bijzonder de bedoeling om de totale uitstoot aan broeikasgassen van het wagenpark van zijn operationeleleasingdochter Dexia Auto Lease geleidelijk te verminderen. Ter informatie: als het verbruik van de 265.000 voertuigen in operationele leasing in ons land met 15% zou dalen, zou de CO2-uitstoot met circa 245.000 ton per jaar afnemen.

Ruimer Ecokrediet, lagere tarieven en financiering tot 110%

Om aan de vraag te voldoen, verruimt Dexia de toegangsvoorwaarden voor het `Ecokrediet Auto', een lening op afbetaling met voorkeurstarief die in 2007 werd gelanceerd en bedoeld is voor de financiering van een voertuig met lage CO2-uitstoot.

Deze lening was oorspronkelijk bestemd voor auto's met een uitstoot van maximaal 115 g CO2/km, maar is nu uitgebreid tot voertuigen op LPG, alle voertuigen uit categorie A, B of C, en alle hybride voertuigen.

Ter gelegenheid van het Autosalon heeft Dexia bovendien besloten om de geldende tarieven voor zijn autoleningen - zowel klassieke als van het type `Ecokrediet' - neerwaarts te herzien.

De nieuwe tarieven zijn geldig vanaf donderdag 10 januari en zien er als volgt uit:

Ecokrediet Nieuwe auto Tweedehandsauto Lening van 7.500 EUR op 36 mdn 5,22 % 5,80% 7,60% Lening van 15.000 EUR op 48 mdn 5,18% 5,75% 7,50% Lening van 25.500 EUR op 60 mdn 5,13% 5,70% 7,20%

Tot slot bestaat ook de mogelijkheid om de financiering uit te breiden tot 110% van de aankoopprijs, zodat in de lening eventueel ook kosten zoals de eerste verzekeringspremie of de belasting op de inverkeerstelling opgenomen kunnen worden.

Dexia Car: geen franchise, `Fidelity Award' en tarief op basis van de afgelegde kilometers

Tot slot heeft Dexia ook zijn autoverzekering `Dexia Car', die via het kantorennet van Dexia Bank wordt aangeboden, herzien en uitgebreid.

Omdat op het vlak van verzekeringen niets aan het toeval mag worden overgelaten, is Dexia Car een verzekering op maat, die zo ruim mogelijk is opgevat en aangepast is aan de wensen en behoeften van de cliënt: een tarief gebaseerd op het afgelegde aantal kilometers ( 24.000 km), omniumpolis zonder franchise, bestuurdersverzekering, rechtsbescherming `comfort' of `prestige', `Fidelity Award' (bonus-malus blijft onveranderd na een ongeluk door eigen schuld indien verzekerd bij Dexia zonder ongeval door eigen schuld in de loop van de voorbije vijf jaar), enz.

Omdat het ten slotte onrechtvaardig is om de goede (jonge) bestuurders te laten betalen voor de onverantwoordelijkheid van de slechte (jonge) bestuurders, kent Dexia hun tot hun dertigste verjaardag een korting toe op de premie Burgerlijke Aansprakelijkheid, op voorwaarde dat ze met succes een stage defensief rijden hebben gevolgd. Bovendien draagt Dexia Bank voor maximaal 50 EUR bij in de inschrijvingskosten voor een dergelijke stage.