GGD Noord- en Midden-Limburg


Start project Kies voor Hart en Sport


11-1-2008

In januari starten leerlingen van groep 7 en 8 van maar liefst 13 basisscholen in de gemeenten Horst aan de Maas, Meerlo-Wanssum en Sevenum met het project Kies voor Hart en Sport. Ook in de gemeente Venray begint het project bij 12 basisscholen. Dit programma wil 10 tot-12 jarigen motiveren (blijvend) deel te nemen aan sport- en bewegingsactiviteiten in de regio.

Kinderen van groep 7 en 8 van de basisschool bewegen op deze leeftijd wel voldoende, maar houden deze actieve leefstijl in de puberteit vaak moeilijk vol. De bedoeling van 'Kies voor Hart en Sport' is kinderen kennis te laten maken met verschillende sporten en ze te motiveren om te gaan sporten.

Gezonde voeding
De deelnemende basisscholen staan in een viertal theoretische lessen en praktijklessen stil bij de werking van het hart, de relatie tussen gezondheid en bewegen en het belang van een gezonde leefstijl.

Theorie en praktijk

In februari verzorgen diëtisten van de Zorggroep Noord-Limburg praktijklessen met als thema Groenten en Fruit. Tevens krijgen de leerlingen 4 weken lang een groente- of fruitlevering op school. Naast deze lessen is er gymles in de gymzaal van de school. Deze praktijklessen worden gegeven door een vakleerkracht lichamelijke opvoeding. Het is de bedoeling kinderen te enthousiasmeren en laten proeven van diverse sportmogelijkheden. Uiteindelijk kan een kind zelf bepalen welke sport de voorkeur heeft.

Kennismaking Sport

In april 2008 vinden er in de gemeenten Horst aan de Maas, Meerlo-Wanssum en Sevenum sportkennismakingscursussen plaats bij diverse sportaanbieders. Alle leerlingen mogen zich inschrijven voor een sportcursus van 4 lessen bij de vereniging naar hun keuze.

Ook in de gemeente Venray vinden er sportkennismakingscursussen plaats bij diverse sportaanbieders, wellicht bekend als de JeugdSport Kennismakingsdagen (JSK). Alle leerlingen van het basisonderwijs en de brugklassen van het Raaijland College mogen zich inschrijven voor een sportcursus bij de vereniging naar hun keuze.

Dank

Het Groente- en fruitlevering voor de ca. 600 basisschoolleerlingen in de Sport 3-gemeenten wordt mede mogelijk gemaakt door ZON veiling.