Ingezonden persbericht

Persbericht
Peace Song voor Kenia
Bekende Keniaanse artiesten van verschillende stammen werken samen

Terwijl de onlusten in Kenia doorgaan, zijn in Nairobi ook tegengeluiden te horen. Letterlijk. In twee dagen en één nacht is deze week een Peace Song opgenomen door bekende Keniaanse artiesten met verschillende etnische achtergronden: Kikuyu, Luo, maar ook Luhya. Het nummer benadrukt de noodzaak van vrede en het stoppen van geweld. Muziek speelt een grote rol in het leven van veel Kenianen en juist daarom kan een nummer over vrede een impact hebben op het gedrag van, met name, jonge Kenianen.

Artiesten die aan het nummer hebben meegewerkt zijn: Abbi, Githuku, Amani, Pili Pili, Black Hustler, Nyota Ndogo en nog een aantal anderen. Executive producer is de Nederlandse stichting UpToYouToo en opnamestudio Ragz2Records in de Eastland's van Nairobi. Nynke Nauta, initiatiefneemster UpToYouToo: 'Alhoewel de artiesten al jaren gewend zijn om met elkaar om te gaan en samen te werken, zijn de etnische conflicten nu zelfs tot op de meest onwerkelijke plaatsen doorgedrongen. Daarom is het aan iedereen om deze impasse te doorbreken. Wij hopen dat we met de Peace Song een duw in de goede richting kunnen geven.'

Benefietconcert en videoclip
Op zondag wordt er in Nairobi een groot benefietconcert georganiseerd door een aantal Keniaanse evenementorganisaties onder de noemer "Jazalorry". Hier zal met name geld voor directe levensbehoeften, maar ook eten worden ingezameld. De groep artiesten die in Ragz2Records het Peace Song hebben opgenomen zijn zondag ook van de partij om met hun nieuwe nummer op te treden.

De videoclip van het nummer zal deze week af zijn. Inmiddels is al op verschillende Keniaanse televisiezenders beeldmateriaal uitgezonden van de opnamen van het nummer. Er zijn veel enthousiaste reacties. In een onzekere en angstige tijd zijn positieve initiatieven van Kenianen meer dan welkom.

Situatie Kenia
Sinds de verkiezingen van 27 december zijn volgens de Keniaanse regering ruim 500 mensen om het leven gekomen. De oppositie stelt het dodencijfer op bijna 1.000. Daarnaast zijn ruim 255.000 mensen op de vlucht geslagen, onder wie veel Kikuyu, aanhangers van president Kibaki. Stichting UpToYouToo werkt met Keniaanse partners aan het verstrekken van humanitaire hulp en het bevorderen van vrede in de sloppenwijken van Nairobi.

Stichting UpToYouToo en opnamestudio Rags2Records
Stichting UpToYouToo houdt zich bezig met het opzetten van een platenlabel en een opnamestudio voor jongeren uit de Eastlands sloppenwijken van Nairobi. Een eigen label en opnamestudio geeft rappers in de sloppenwijken van Nairobi de mogelijkheid zich muzikaal te ontwikkelen en inkomsten te verwerven. Het is een concreet project, jongeren zijn direct betrokken en daardoor ook sterk gemotiveerd.

In 2004 reisde Nynke Nauta van UpToYouToo naar Nairobi met een mobiele studio. Samen met twee Nederlandse producers huurde ze een appartement in een getto en verrichte het onmogelijke. Ze nam een album op met 38 rappers uit de sloppenwijken van Nairobi. Het Kilio cha Haki album leidde tot veel persaandacht, de opname van de grootste clip van Oost-Afrika ooit, een uitnodiging voor Live8 en de permanente studio in Nairobi: Rags2Records. In augustus vorig jaar werd het eerste album opgenomen: Street Metaphors van de artiest Goreala.

De 'Peace song' is te beluisteren via de website van UpToYouToo: www.uptoyoutoo.com

Meer informatie van organisaties die noodhulp in Kenia coördineren is te vinden op www.peaceinkenya.net


- Einde bericht -