European Parliament


Demografisch tekort: een remedie vanuit het buitenland? Sociaal beleid - 10-01-2008 - 14:29

Immigranten wachten in een rij voor het immigratiebureau in Brussel Demografisch tekort: een remedie vanuit het buitenland?

Terwijl gedurende ruim twee eeuwen de meeste Europese landen migratielanden waren, hebben de laatste zestig jaar alle lidstaten zichzelf geleidelijk aan zien veranderen in een bestemming voor internationale migranten en asielzoekers. Europa zal een aantrekkelijke bestemming voor migranten blijven door haar welvaart en goed functionerende maatschappijen. Steeds meer politici en academici zijn het ermee eens dat goed geleide immigratie een remedie tegen het krimpende Europa is.

In de jaren 2004-2005 bereikte de migratie naar de EU een piek van twee miljoen mensen. De meeste immigranten, namelijk tweederde deel, gingen naar Italië en Spanje. In de Unie als geheel is rond de 3,7% van de bevolking afkomstig uit een derde land, dus van buiten de Europese Unie.

Eurostat voorspelt dat als de immigratie op het huidige hoge niveau van 2004-2005 blijft (dus twee miljoen immigranten per jaar), de beroepsbevolking van de EU tot rond 2030 zal blijven groeien. Als de immigratie afneemt, dan zal de daling van de beroepsbevolking tegen het eind van het huidige decennium beginnen.
De Franse sociaaldemocrate Françoise Castex stelt dan ook in haar Ontwerpverslag over de demografische toekomst van Europa "dat immigratie een positieve rol vervult voor de samenstelling van de Europese bevolking". De eerste lezing van dit verslag is gepland voor de plenaire vergadering van februari.

Om de krimpende beroepsbevolking in de EU te compenseren, zijn rond de 56 miljoen immigrantenarbeiders nodig tegen 2050. Vooral landen met lage geboortecijfers, zoals Duitsland, Spanje, Italië en Polen, zouden een aanzienlijk aantal immigranten nodig hebben, zo stelde onlangs een studie van de Europese Commissie (Europe's Demographic Future, October 2007).

Integratie van migranten

Het immigratiebeleid van de EU zal slagen als de immigranten en hun nakomelingen binnen de economie en de maatschappij van hun gastland integreren. Dat leidt tot zorg in veel lidstaten. Volgens de Eurobarometer (een onderzoek van de Europese Commissie om de publieke opinie wat betreft zaken die betrekking hebben op de Europese Unie te meten) veroorzaakt de nog steeds ontoereikende integratie van migranten in hun gastlanden eerder een negatieve opvatting over immigranten. Volgens opiniepeilingen denken slechts vier van de tien burgers in de EU dat de immigranten iets tot hun land bijdragen.

Het verslag van Castex roept de EU op "om te komen tot een beheerste en weloverwogen benadering van immigratie, die vreemdelingenhaat en uitingen daarvan tegengaat". Het verslag benadrukt het belang om rechtszekerheid en sociale zekerheid van allochtonen te waarborgen "met name door een harde aanpak van illegale arbeid en strenge straffen voor bedrijven die illegalen in dienst hebben".

'Blue card' voor hooggekwalificeerde immigranten

Het Parlement heeft zijn steun verleend aan de invoering van een EU-werkvergunning, de zogenaamde 'blue card' door de adoptie in september 2007 van het Verslag over het beleidsplan legale immigratie van de Italiaanse sociaaldemocrate Lilli Gruber. Deze 'blue card' zou het vrije verkeer van hooggeschoolde werknemers moeten bevorderen en de transfer van personeel van multinationals makkelijker moeten maken. Dit zou de eerste stap zijn naar een correct beleid wat betreft hoogopgeleide migranten.

Dat er in het Parlement brede steun was voor deze 'blue card' is niet zo verwonderlijk. De arbeidsmarkt van de EU zou beschreven kunnen worden als een vragende partij naar goed geleide legale immigratie.

Het immigratiebeleid van de EU

Het voortdurende probleem van illegale immigratie naar de EU werpt een schaduw op de duidelijke voordelen van een goed geleide legale migratiestroom. Volgens schattingen, die overigens weinig overeenstemming vertonen, schommelt het aantal onderdanen van derde landen met illegaal verblijf in de Europese Unie tussen 4,5 en 8 miljoen personen. Momenteel streeft de EU naar een coherent immigratiebeleid. Het Europees Parlement is bij elk stadium van dit proces betrokken.

De Spaanse sociaaldemocraat Javier Moreno Sánchez benadrukt in zijn in september aangenomen Verslag over de beleidsprioriteiten in het kader van de strijd tegen de illegale immigratie van onderdanen van derde landen dat niet-reguliere immigranten niet mogen worden gelijkgesteld met misdadigers: "velen onder hen riskeren wel degelijk hun leven om in Europa de vrijheid of middelen van bestaan te komen zoeken".

REF.: 20080107STO17493