UMC Utrecht


Kanker-overlevenden baat bij training

Vanwege het toenemende aantal patiënten dat kanker krijgt en ook overleeft, wordt de aandacht voor de kwaliteit van leven na kanker steeds belangrijker. Tijdens haar promotieonderzoek bepaalde Anne May het effect van fysieke training gecombineerd met cognitieve gedragstherapie op de kwaliteit van leven en fysieke fitheid van overlevenden van kanker vergeleken met het effect van fysieke training en een wachtlijst controle groep.

Beide interventies waren gebaseerd op principes van zelfmanagement en werden onder begeleiding in groepsverband aangeboden. De deelnemers aan dit onderzoek waren patiënten met verschillende vormen van kanker en een levensverwachting van meer dan één jaar. Ze hadden hun primaire kankergerelateerde behandeling minstens drie maanden geleden afgerond en nog resterende fysieke en/of psychosociale problemen hadden. Na de interventie rapporteerden de deelnemers significante en merkbare verbeteringen van hun kwaliteit van leven en fysieke fitheid vergeleken met de controle groep. De kwaliteit van leven was negen maanden na de interventie nog steeds verbeterd.

De verbeteringen waren niet verschillend tussen fysieke training én cognitieve gedragstherapie of alleen fysieke training. De conclusie is dat het intensieve zelfmanagement fysieke trainingsprogramma effectief en voldoende was om de fysieke fitheid en kwaliteit van leven van overlevenden van kanker te verbeteren.

Anne May promoveert op 11 januari aan de Universiteit Utrecht.