Gemeente Wijdemeren


Nieuwe milieuregels voor bedrijfsleven

Sinds 1 januari 2008 is het voor veel bedrijven makkelijker te voldoen aan de milieuregels. Dit door het in werking treden van het Activiteitenbesluit.

Voortaan gelden voor nagenoeg alle bedrijfstakken dezelfde algemene regels. Uitgangspunt blijft dat het milieu op een zelfde niveau wordt beschermd.

Minder regels
Met het systeem van algemene regels wil de rijksoverheid de administratieve lastendruk voor het bedrijfsleven reduceren. Voor veel groepen bedrijven vervalt de meldingsplicht of de vergunningplicht. Landelijk hoeven ongeveer 70.000 bedrijven niets meer te melden. Daaronder vallen detaillisten, kantoorgebouwen, scholen en dergelijke. Een grote groep bedrijven hoeft ook geen milieuvergunning meer aan te vragen. Zij kunnen wijzigingen of het starten van een bedrijf eenvoudig melden via een speciale website.

Pijltje Klik hier om naar de website van VROM te gaan.

Zorgplichtartikelen
De groep bedrijven die wel vergunningplichtig blijft, moet naast de vergunning nog voldoen aan een aantal algemene voorschriften van het nieuwe besluit. Deze voorschriften komen dan in de plaats van voorschriften die voorheen in vergunningen werden opgenomen. Met het nieuwe besluit wordt meer dan vroeger een aantal milieuaspecten geregeld met zogenoemde zorgplichtartikelen. Deze artikelen bepalen dat een bedrijf zo goed mogelijk moet omgaan met onderwerpen als afvalwater- en afvalbeheer, energie, bodem- en grondwaterbescherming en dergelijke.

Veranderingen voor u?
Voor bedrijven die onder de milieuwetgeving vallen, meldingen hebben gedaan en over de juiste vergunningen beschikken, verandert er voorlopig niets. Voor hen is de overgangsbepaling van toepassing. Of het nieuwe Activiteitenbesluit ook voor uw bedrijf consequenties heeft, is afhankelijk van het type bedrijf en milieubelasting. Voor vragen over het Activiteitenbesluit kunt u contact opnemen met de medewerkers van het cluster milieu van de gemeente Wijdemeren, telefoonnummer (035) 655 94 33/34. Meer informatie vindt u bij het Bewonersloket.
(11-01-2008)