Korps Landelijke Politiediensten

Verkeerspolitie houdt extra oogje in het zeil bij ladingdiefstallen

Driebergen, 11-01-2008 o Het Korps landelijke politiediensten (KLPD) houdt in 2008 extra toezicht op ladingdiefstallen. Voor dit project Oogje in het zeil zet de Verkeerspolitie van het KLPD een team Transportcriminaliteit in om het aantal ladingdiefstallen terug te dringen. Meerdere diensten van het KLPD ondersteunen dit project. Het team maakt hierbij gebruik van geprepareerde vrachtautos. In november en december 2007 is dit middel tien keer ingezet. Bij drie acties zijn tien verdachten aangehouden, waarvan negen op heterdaad. Hiervan zitten er nog vijf in bewaring.

Tegenhouden
Het project is in het leven geroepen om verdachten van strafbare feiten, ladingdiefstallen, op heterdaad aan te houden. Na de succesvolle acties is besloten om bekendheid te geven aan het project in het kader van tegenhouden. Op deze wijze zal de subjectieve pakkans worden vergroot en zal de veiligheid, waarin de daders zich wanen, worden verstoord.

Geprepareerd
De Verkeerspolitie van het KLPD zet geprepareerde vrachtautos in, naast het toezicht met opvallende en onopvallende surveillanceautos. De lading in deze vrachtautos bestaat uit consumentenelektronica die beschikbaar is gesteld door fabrikanten en importeurs. Deze partijen willen overigens niet met naam worden genoemd. De geprepareerde vrachtwagens zijn marktconform en hebben verschillende nationaliteiten.

Heel Nederland
De geprepareerde vrachtautos staan onder extra toezicht door middel van surveillance en observatie. De inzet vindt plaats in heel Nederland, zowel op parkeerplaatsen langs autosnelwegen, als daarbuiten. Bij de acties zal nauw worden samengewerkt met de Bovenregionale Recherche Teams van de regiopolitiekorpsen die zich ook bezig houden met de opsporing van ladingdieven en het loket transportcriminaliteit van het Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie.

Extra transporten
In november en december 2007 heeft het de Verkeerspolitie van het KLPD het middel tien keer ingezet in de arrondissementen Breda, Den Bosch en Arnhem. In deze maanden vonden er extra transporten plaats met elektronica in verband met de feestdagen. De geprepareerde vrachtautos zijn voornamelijk ingezet op de parkeerplaatsen die voorkwamen in de top 20 van de meest onveilige parkeerplaatsen langs de autosnelwegen.

Tien verdachten
Vier keer is een geprepareerde vrachtauto bezocht, zijn de zeilen opengesneden en is elektronica uit de vrachtauto gehaald. De gestolen goederen zijn overgeladen in een gereedstaande (bestel)auto(s). Eén keer wisten de daders, overigens zonder de gestolen lading, te ontsnappen. Bij drie operationele acties zijn verdachten aangehouden. Negen verdachten zijn op heterdaad aangehouden, één verdachte twee dagen later. Twee verdachten, waarvan de identiteit bekend is, staan in opdracht van de Officier van Justitie gesignaleerd voor aanhouding buiten heterdaad.

Inbeslagname goederen
Naast de aanhoudingen zijn ook diverse goederen in beslaggenomen: Een gestolen vrachtauto, twee gehuurde bestelbusjes, twee gehuurde personenautos, mobiele telefoons, geld en stanleymessen.

Ramkrakers
Bij de tweede actie zijn ook twee verdachten op heterdaad aangehouden die zich schuldig hadden gemaakt aan ramkraken in Gijze en Rijen en Bergen op Zoom. Zij reden bij toeval de parkeerplaats op waar voor die nacht een geprepareerde vrachtauto was neergezet. De buit, bestaande uit een grote hoeveel geld en flatscreens, wilden zij daar verdelen en werden daarbij gestoord door de Verkeerspolitie van het KLPD. De goederen zijn inbeslaggenomen en de twee verdachten aangehouden en overgedragen aan de regiopolitie Midden- en West Brabant.

Andere misdrijven
Tenminste twee verdachte die zijn aangehouden kunnen aan de hand van sporenonderzoek vermoedelijk verantwoordelijk worden gesteld voor andere misdrijven, zoals inbraken en andere diefstallen.

350 miljoen euro schade
Ladingdiefstallen bezorgen het bedrijfsleven in Nederland naar schatting 350 miljoen euro schade. Ongeveer 80% is toe te schrijven aan zeilensnijders wat neerkomt op 280 miljoen euro schade.