FNV

FNV Jong beschuldigt Aboutaleb van discriminatie

De jongeren van de grootste vakcentrale FNV zijn zich rot geschrokken van de plannen van staatssecretaris Aboutaleb voor een leerwerkplicht tot 27 jaar. Voorzitter Judith Ploegman van FNV Jong: "Ik ben echt verbijsterd. Dit is pure leeftijdsdiscriminatie. Voor iedereen onder de 27 wordt de sociale zekerheid feitelijk afgeschaft. Bovendien ben ik bang voor grote willekeur: elke gemeente kan dit op zijn eigen manier gaan invullen."

FNV Jong reageert op het beleidsplan dat Aboutaleb tijdens het Kerstreces aan de Kamer heeft gestuurd. Daarin krijgen mensen onder de 27 geen bijstand meer, maar alleen nog bemiddeling naar werk of een opleiding. Geld krijgt iemand alleen als werk of opleiding niet voldoende oplevert. Aboutaleb wil de hoogte daarvan beperken tot die van de studiefinanciering, zo'n zevenhonderd euro in de maand. Dat ligt onder de in Nederland geldende armoedegrens.

FNV Jong vergelijkt de bijstand met een vangnet. Ploegman: "Een sociaal vangnet heb je nodig voor mensen die het om wat voor reden dan ook tijdelijk zelf niet redden. Die vang je op. Maar wat doet circusbaas Aboutaleb? Die hangt allereerst het vangnet zo laag, dat je alsnog op de bodem belandt - niveau studiefinanciering. En vervolgens knipt hij er ook nog grote gaten in, door veel mensen niet eens dat recht te geven."

Ploegman is voorstander van de gedachte dat iedereen óf studeert, óf werkt. "Maar dat moet wel helpen iemands positie op de arbeidsmarkt te versterken. En dat moet je ook kwaliteit leveren. Met dit plan kan een gediplomeerd loodgieter of afgestudeerd academicus die niet meteen een baan vindt, straks zakjes plakken tegen zevenhonderd euro. Dat lijkt me niet functioneel."

Ook heeft de staatssecretaris te weinig oog voor uitzonderingen. Ploegman: "Denk aan alleenstaande ouders met kleine kinderen en jonggehandicapten. Aboutaleb wil dat ook WSW'ers hier onder gaan vallen. Maar die hebben al een eigen regeling, de WSW!"

FNV Jong onderzoekt nu of het plan strijdig is met internationale verdragen over leeftijdsdiscriminatie en sociaal minimum.

Meer informatie: Femke van Zijst 020 - 58 16 550

Femke van Zijst
persvoorlichter FNV
020 - 58 16 550
06 - 33 31 30 16
Voor een interview met voorzitter Judith Ploegman kunt u contact opnemen via 020 - 58 16 550.