Politie Amsterdam-Amstelland



Handelaar in illegale vogels aangehouden / Amsterdam (11/01/08)

Rechercheurs van Politie Amsterdam-Amstelland hebben afgelopen woensdag in Amsterdam een handelaar in illegale vogels aangehouden. Met collega's van omliggende korpsen werden enkele weken geleden in een volliere 71 vogels aangetroffen en in beslag genomen.

Van de aangetroffen vogels waren er 66 illegaal. De vogels waren voorzien van gemanipuleerde pootringen om de dieren legaal te laten lijken. Bij het ringen van de vogels raken de meesten verwond aan de pootjes. Een dierenarts constateerde dat de dieren in slechte gezondheid verkeerden. Inmiddels zijn er al zeker dertig vogels overleden. De overgebleven dieren zijn ondergebracht bij een vogelopvang en worden uiteindelijk teruggezet in de natuur. Bij de huiszoeking in de woning van de verdachte zijn nog een paar honderd ringen in beslag genomen. Het Regionaal Milieuteam onderzoekt hoe ver de handel van de Amsterdammer reikt. De politie kwam de man op het spoor via informatie uit een ander onderzoek. Omdat hij buiten Nederland verbleef kwam het pas deze week tot een aanhouding.

Eerder verscheen dit bericht over een soortgelijke zaak: Politie pakt illegale vogelhandelaren / Amsterdam-Utrecht In verband met de illegale handel in vogels heeft de politie maandagmiddag 10 december in Amsterdam en Utrecht drie mannen aangehouden. Ongeveer veertig vogels zijn op verschillende plaatsen bij invallen in beslag genomen.

Kooien De politie trad binnen in drie woningen naar aanleiding van informatie uit onderzoeken in verschillende regio's. De kelderbox bij één van de woningen stond volgestouwd met kooien. De 39-jarige bewoner werd daarbij aangehouden. Een 48-jarige man werd elders in Amsterdam aangehouden. Hij verzorgde voornamelijk de vogels. In Utrecht werd een 49-jarige man aangehouden. Ook hij had vogels illegaal in zijn bezit.

Gebroken De vogels, voornamelijk putters en sijsjes, werden in het wild gevangen. Om ze alsnog te ringen en daarmee de illegale vangst te verdoezelen, worden vogelpootjes gebroken of ringen uitgeboord. In gevangenschap gaan deze vogels vaak dood. De politie trof dan ook een veertiental dode dieren aan.

Winst De levend aangetroffen vogels zijn ondergebracht in een vogelopvang. Naast de vogels zijn er nog kooien en pootringen in beslag genomen. In de illegale vogelhandel wordt veel winst gemaakt. Een vogel brengt tussen de vijftig en vijfhonderd euro op. In het onderzoek werkte het regionale milieuteam van de politie Amsterdam-Amstelland samen met het interregionale milieuteam Noordwest- en Midden Nederland en met milieuteams van de politieregio's Gooi en Vechtstreek en Utrecht.

Overval op winkel / Admiraal de Ruijterweg (11/01/08)

Bij een overval op een winkel aan de Admiraal de Ruijterweg is donderdag aan het eind van de middag de winkelier aan zijn hoofd gewond geraakt. De drie daders vertrokken met een klein geldbedrag nadat het slachtoffer op zijn hoofd was geslagen.

Op het moment van de overval was de winkelier alleen in zijn zaak. De daders bedreigden hem met een vuurwapen. Na de overval vluchtten de drie weg over de Wiltzanghlaan en de Hertspiegelweg. De politie stelde direct een onderzoek in waarbij ook getuigen zijn gehoord. Bureau Opsporing van district West heeft de zaak verder in onderzoek.

Aanrijding met letsel / Heemstedestraat (11/01/08)

Een 22-jarige man uit Amsterdam is donderdagavond gewond geraakt toen hij met zijn auto in botsing kwam met een tram op de kruising van de Heemstedestraat met de Delflandlaan.

Het slachtoffer raakte gewond aan zijn gezicht en is met een ambulance naar een ziekenhuis vervoerd en daar behandeld. De 60-jarige trambestuurder en de passagiers bleven ongedeerd. De politie stelt een onderzoek in naar de oorzaak van de aanrijding.

Buitenfunctiestelling / Amsterdam (11/01/08)

De korpsleiding van de regiopolitie Amsterdam-Amstelland heeft twee medewerkers van de dienst Controle Infrastructuur Verkeer buiten functie gesteld. Betrokkenen worden verdacht van overtreding van de opiumwet.