Time : 10:43:45
Date : 11 January 2008
Sender Name: essenscia

De Biotech industrie verwelkomt de aankondiging van de Europese Commissie over het Europese "Lead Market Initiative" Brussel 11 januari 2008 -

De Europese en Belgische biotech industrie verwelkomen de aankondiging van de Europese Commissie over het Europese "Lead Market Initiative". Zij zijn bijzonder blij met de steun die deze aankondiging betekent po het gebied van de op biotech gebaseerde producten zoals enzymen, en op biochemische producten zoals bioplastics of basisproducten gebruikt in biotechnologische processen.

De laatste twee jaar heeft de biotech industrie samengewerkt met de Europese Commissie om een aantal concrete stappen uit te werken om tot een visie te komen over de biotech kennis-economie (KBBE : Knowledge Based Bio-Economy). Hierbij creëren de nieuwe, propere, energie-efficiënte processen en de innovatieve, op biotech gebaseerde producten uit de industriële biotechnologie een duurzame industriële basis om Europa's toekomstige welvaart en competitiviteit te verzekeren. Europa Bio, in samenwerking met de nationale organisaties zoals Bio.be, stelden de Commissie een reeks politieke aanbevelingen voor door middel van de "Industrial Biotechnology Policy Agenda for Europe" (http://www.europabui.org/TPWhite/policy agenda web.pdf) voor de ontwikkeling van een competitieve Biotech kennis-economie (KBBE) in Europa. Europa.bio realiseerde zich echter terdege dat politieke steun onontbeerlijk was om deze aanbevelingen te implementeren.

Dit "Lead Market Initiative" is de eerste stap in het opzetten van actieve, politieke steun en incentives die Europa zullen helpen om de vruchten te plukken van de Biotech kennis-economie (KBBE). Wij zijn blij dat de Commissie een geïntegreerde aanpak heeft gekozen om alle disciplines samen te brengen - zoals onderzoek en innovatie, milieu, landbouw, industrie, transport en energie - om van daaruit een gemeenschappelijk actieplan voor de industriële biotechnologie uit te bouwen. "Wij moedigen de Commissie en de Lidstaten aan om deze aanbevelingen op te volgen met concrete acties om de Europese markten alle voordelen en een verbeterde competitiviteit te verzekeren" zei Ian Hudson, President van DuPont Europe, Middle East & Africa en Voorzitter van EuropaBio's Industrial Biotech Council.

Ontwikkelen van een innovatief gedreven economie is één van de basisdoelstellingen van het Lissabon akkoord voor groei en creatie van werkgelegenheid. Dit "Lead Market Initiative" voor industriële biotechnologie is dan ook bedoeld om dynamische marktcondities te creëren die de Europese industrie zal toelaten de Lissabon strategie te versnellen. Aanmoedigen van de productie van biotech producten, stimuleren van de vraag via standaards, produceren van een communicatiecampagne en informatie die de voordelen van deze producten promoot, het ter beschikking stellen van financiële steun voor het opzetten van een biorefinery pilootinstallatie en demonstratiesites zal zeker de ontwikkeling, productie en het gebruik van biotechproducten in Europa ten goede komen.

"We moeten erover waken dat we een coherent, goed gecoördineerd en ruim politiek kader uitwerken dat de ontplooiing van biotechproducten op de markt steunt. Als de politici het juist aanpakken, dan kunnen biotechproducten en industriële biotechnologie in het algemeen de sleutel worden die de deur opent naar een duurzame en concurrentiele toekomst voor Europa. De objectieven van de Lissabon agenda liggen dus nog steeds binnen ons bereik" zegt Johan Vanhemelrijck, Secretaris Generaal van EuropaBio.

Voor meer informatie, contacteer :

Dirk Carrez, EuropaBio;

+32 2 739 1173; d.carrez@europabio.org
Adeline Farrelly, EuropaBio;
Mobile: +32 475 93 17 24; a.farrelly@europabio.org

(1) http://www.europabio.org/TPWhite/policy_agenda_web.pdf

About EuropaBio

EuropaBio is the European Association for Bioindustries, solely and uniquely bringing together bioscience companies from all fields of research and development, testing, manufacturing and distribution of biotechnology products. It has 84 corporate members operating worldwide, 8 associate members, 6 BioRegions and 25 national biotechnology associations representing some 1800 small and medium sized enterprises involved in research.
http://www.europabio.org

Over Bio.be

Bio.be is de Belgische vereniging van de biotechnologische industrie en vertegenwoordigt de Belgische bedrijven en professionelen die actief zijn in onderzoek, ontwikkeling, testen, productie en marketing van biotechnologische toepassingen, evenals de bedrijven die diensten verlenen aan de sector van de biotechnologie.

Hugo Francq, Bio.be ; +32 2 238 98 47 ; hugo.franck@bio.be http://www.bio.be

Industriële Biotechnologie

Industriële Biotechnologie, in Europa ook gekend als Witte Biotechnologie, is het moderne gebruik en de toepassing van biotechnologie voor het duurzaam verwerken en produceren van chemicaliën, materialen en brandstoffen. Biotechnologische processing gebruikt enzymen, micro-organismes en planten voor het maken van een grote waaier aan producten zoals chemicaliën, geneesmiddelen, voedsel, papier en pulp, textiel, energie, materialen en polymeren in heel wat industriële sectoren. De mensheid heeft in het verleden al lang gebruik gemaakt van biotechnologie, maar met de evolutie van nieuwe technieken en een beter begrip van de celmetabolismes en materiaalkennis werden heel wat nieuwe opportuniteiten gevonden, en het einde is nog niet in zicht!

URL: http://www.europabio.org/TPWhite/policy_agenda_web http://www.europabio.org
http://www.bio.be

Link to Press Release - FR Link to Press Release - NL