Gemeente Eindhoven

Persbericht 11 januari 2008, no. 006

Rokend vliegtuig door de-icing

Op Vliegbasis Eindhoven is omstreeks 12.30 uur, tijdens het taxiën van een Amerikaans militair vliegtuig na landing, rook gesignaleerd bij de wielen. Op dat moment zijn alle hulpdiensten en de rampenstaf gealarmeerd. Dit betekent dat bestuurlijk is opgeschaald tot een zogenaamde GRIP 3 (crashcall scenario 2). Bij nader inzien bleek het om de-icing te gaan. De zeven personen aan boord zijn ongedeerd.

Het Amerikaanse toestel betreft een C-17 Globemaster van de United States Airforce dat vanuit Canada is vertrokken. Het toestel had geen lading aan boord. In Canada is er bij vertrek de-icing toegepast. Hierbij is er antivriesvloeistof op de landinggear terecht gekomen. Bij de landing in Eindhoven is deze vloeistof door de warmteontwikkeling gaan roken.

De opkomst van de operationele eenheden en de rampenstaf was binnen de aangegeven opkomsttijd. De gemeente Eindhoven heeft op 18 december 2007 met verschillende partijen een crashcall uitvoerig beoefend.

Op verschillende plekken in Eindhoven is rond één uur een knal gehoord. Deze knal heeft geen relatie met de crashcall op Vliegbasis Eindhoven. Mogelijk ging het hier om een vliegtuig dat door de geluidsbarrière heen vloog.