Bijna 7.000 handtekeningen tegen ontpoldering Flakkee


Moties gemeenten Goedereede en Dirksland: Heroverwegen plannen noodzakelijk

DIRKSLAND, 20080111 -- In slechts enkele maanden tijd verzamelde Werkgroep Zoet Flakkee 6883 handtekeningen vóór het behoud van landbouw in de Zuiderdieppolders te Dirksland/Stellendam. Er bestaan plannen om de vruchtbare en nog jonge Zuiderdieppolders om te vormen tot een brak getijdengebied. Op Flakkee is hiervoor echter geen draagvlak, getuige onder meer de handtekeningenactie. Tijdens de raadsvergadering van 10 januari werden de handtekeningen aangeboden aan de gemeenteraad van Dirksland. Mannenkoor `Ons Koor' verleende hieraan haar medewerking door naast het Flakkeese volkslied het `Zuiderdieppolderlied' te zingen.

De Werkgroep was zelf verbaasd over de steun die ze kreeg. `Negen van de tien mensen die wij op straat aanspraken, zette direct zijn handtekening. Veel mensen belden ons of ze ook lijsten mochten laten rondgaan. Een man van 86 jaar oud verzamelde zo bijna 200 handtekeningen' aldus Simone van Adrichem namens de Werkgroep. Zij bedankte deze achterban dan ook nadrukkelijk. Ondertekenaars gaven verschillende motieven, uiteenlopend van `er is genoeg natuur', `landbouw is noodzakelijk', tot `de ramp is nog maar kort geleden, geen zout water in deze jonge polder.' Uit analyse van de handtekeningen is gebleken dat bijna 80 procent afkomstig is van bewoners van Goeree-Overflakkee.

Burgemeester Stoop bedankte namens de gemeenteraad voor de inspanningen die Werkgroep Zoet Flakkee heeft verricht: `Mede dankzij deze actie is het inhoudelijke debat in de gemeenteraad weer gevoerd.' Hij wees er verder nog op dat op 20 december zowel in gemeente Dirksland als in gemeente Goedereede een motie is aangenomen. Hierin vragen de gemeentes aan provincie Zuid-Holland en minister Verburg om het heroverwegen van de plannen voor de Zuiderdieppolder. De eis van 3.000 hectare nieuwe natuur komt van het Rijk, de precieze invulling van deze hectares (en de aanwijzing ervan) is echter een taak van de provincie Zuid-Holland. Langzamerhand moet het signaal doordringen dat de huidige invulling slechts op grote weerstand stuit.





Werkgroep Zoet Flakkee