Tonpraten afgelopen 5 jaar populairder en `digitaler'


Website Tonpraten.nl viert 5-jarig bestaan

TILBURG, 20080111 -- Een website over `tonpraten', ook wel buutreednen genoemd, waar nieuws en uitslagen werden verzameld én waar tonpraters hun eigen website konden openen. Met dat idee startte Tonpraten.nl / Buutreednen.nl op 14 januari 2003. Andy Marcelissen en Jan Strik waren de eerste tonpraters met een eigen site. Inmiddels hebben meer dan 60 collega's en 14 `acts' hun voorbeeld gevolgd en bezoeken dagelijks meer dan 1.000 liefhebbers de website.

Als verjaardagscadeautje ontvingen alle deelnemers een unieke button/bieropener met het bekende logo van Tonpraten.nl / Buutreednen.nl. De site is een begrip geworden in het tonpraterswereldje. Tonpraters ruilen er optredens in elkaars gastenboeken, organisaties werven er hun artiesten en het publiek kan zijn favorieten ook online bezoeken.

De website is zichzelf inmiddels ook `offline' aan het profileren, door het organiseren van het `Interactieve Buutgala'. Bezoekers van de website kunnen via de site stemmen welke tonpraters ze deze avond willen zien optreden. Dit jaar staat de derde editie op het programma die plaatsvindt op zaterdag 8 maart bij Fitland in Mill.

Tonpraten populairder maar ook duurder
In de agenda van de site staan per seizoen zo'n 200 evenementen waar tonpraters optreden. En niet zelden hangt er het bordje `uitverkocht' op de deur van het café of de zaal dat een avond organiseert. Dat zal ongetwijfeld de reden zijn dat de entreeprijzen in de afgelopen vijf jaar met ruim 20% zijn gestegen, zo wijst onderzoek van Tonpraten.nl / Buutreednen.nl uit.

De gemiddelde prijs van een kaartje is gestegen van 9,20 euro in 2003 naar ruim 11 euro in het huidige seizoen. Maar dat is een logisch gevolg van de verhouding tussen vraag en aanbod. De toppers onder de `sauwelaars' hebben niet zelden meerdere optredens op een avond.

Deze maand vinden elke zaterdag minimaal tien evenementen plaats op één avond. En al spelen ze vaak verschillende typetjes, op verschillende plaatsen tegelijk optreden is nog niemand gelukt. En voorlopig blijft nog niemand thuis om bijvoorbeeld op www.tonpraten.nl een optreden live via internet te volgen, dus blijft de jarige website een verlengstuk van de werkelijke ton.





Tonpraten.nl / Buutreednen.nl