Jane Goodall Nederland start met observatie chimps in Burgers' Zoo


DEVENTER, 20080111 -- Het Jane Goodall Instituut organiseert een onderzoeksproject, ChimpanZoo, waarbij chimpansees in gevangenschap worden bestudeerd. In ongeveer 20 dierentuinen wereldwijd worden door vrijwilligers op uniforme wijze gedragsgegevens verzameld die worden ingevoerd in een speciaal softwareprogramma. Dit project met vrijwilligers gaat in maart 2008 van start in Burger's Zoo in Arnhem.

Met ChimpanZoo worden mensen beter geïnformeerd over chimpansees, hun gedrag en hun bedreigde toestand. Daarbij worden de condities en leefomgeving van chimpansees in gevangenschap verbeterd. Deelnemende dierentuinen wisselen informatie uit over verrijkingsmethoden voor chimpansees in gevangenschap, waardoor de leefomstandigheden van de chimpansee zo optimaal mogelijk worden gemaakt.

Jane Goodall Nederland is blij met de samenwerking met Burger's Zoo. Hun ervaring met het bestuderen van chimpansees is voor ons van onschatbare waarde. De chimpanseekolonie werd wereldberoemd vanwege het baanbrekende initiatief van de gebroeders Jan en Antoon van Hooff om volwassen mannen en wijfjes bij elkaar te zetten op een eiland in Burger's Zoo. Cineast Bert Haanstra draaide er zijn film "Chimps onder elkaar" en Frans de Waal beschreef de groep in zijn boek "Chimpanseepolitiek".

Het bijzondere van het ChimpanZoo project is dat de observaties wereldwijd worden gedaan, waarbij kennis over een nog betere verzorging wordt uitgewisseld. Er worden vrijwilligers speciaal geselecteerd. Als belangstellenden voldoen aan de gestelde criteria krijgen zij een intensieve training, onder andere door primatoloog Jan van Hooff.

Jane Goodall Nederland, onderdeel van het wereldwijde Jane Goodall Instituut, is een non-profit organisatie, die is geïnspireerd door de bijzondere dr. Jane Goodall, bekend van haar onderzoeken naar het gedrag van chimpansees. Jane Goodall is tevens VN Messenger of Peace. Vanuit een eenheid tussen mens, dier en milieu, is er ruimte voor een wereld waarin mensen zich bewust zijn van de invloed van hun keuzes. Elkaar hierin inspireren is een belangrijke drijfveer voor Jane Goodall Nederland.

Nu Jane Goodall Nederland ook met ChimpanZoo start kan zij nog beter informatie verstrekken, niet alleen over chimpansees in Afrika, maar ook over de chimpansees in gevangenschap. Kennis over het welzijn van chimpansees in gevangenschap, komt door middel van ChimpanZoo niet alleen ten goede aan de chimpansees in Burger's Zoo, maar aan alle chimpansees van deelnemende dierentuinen, wereldwijd.
Geïnteresseerden kunnen informatie inwinnen via www.janegoodall.nl/chimpanzoo.htm , info@janegoodall.nl of bellen met Linda de Vries, telnr. 020-4031136 coördinator van dit project.





Jane Goodall Nederland