Dr Joop ten Dam benoemd als lector Gezonde Stad


WOERDEN, 20080111 -- Dr J.J.M. (Joop) ten Dam wordt per 1 februari 2008 benoemd tot lector Gezonde Stad bij de Hogeschool Windesheim in Zwolle. Ten Dam zal zijn aanstelling als lector voor drie dagen per week combineren met zijn huidige werk bij het nationaal gezondheidsinstituut NIGZ.

Het lectoraat Gezonde Stad is een nieuw lectoraat en heeft als doel het bestuderen en beïnvloeden van de factoren die in de stad van belang zijn voor een gezonde leefstijl. Zijn speciale aandacht gaat uit naar het aanjagen van kennisontwikkeling tussen instellingen in de stad voor zorg, sport, welzijn en onderwijs. Deze kennis wordt dicht bij de praktijk ontwikkeld, op het niveau van de stad of de wijk. Ten Dam werkt sinds 2000 bij het NIGZ en heeft een ruime ervaring met de wijkgerichte aanpak van gezondheidsverschillen en met het ontwikkelen van effectieve interventies en ketenbenadering voor een gezonde leefstijl.

Ondersteuning lokaal gezondheidsbeleid
Hij was in 2001 oprichter van het Steunpunt Lokale Aanpak Gezondheidsverschillen (SLAG) van het NIGZ, dat in directe samenwerking professionals en beleidsmakers `on the spot' ondersteunt bij de aanpak van gezondheidsverschillen. De werkwijze van SLAG was de opmaat voor het programma Lokaal Gezond (2005-2008), een convenant tussen de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten), GGD Nederland en het NIGZ, onder auspiciën van het ministerie van VWS. Dit convenant ondersteunt gemeenten en gezondheidsdiensten bij de versterking van lokaal gezondheidsbeleid. Ten Dam coördineert projecten in Zuid-Limburg, Brabant, Friesland, Rivierenland en Den Haag.

WijkSlag
In 2006 is door Ten Dam en anderen de methodiek wijkSlag (www.wijkslag.nl) ontwikkeld in samenwerking met de G31. De methodiek bestaat uit een systematische ondersteuning bij wijkgericht werken aan gezondheid. De methodiek wordt op dit moment in het kader van het Grotestedenbeleid met subsidie van het ministerie van VWS gevalideerd en geëvalueerd in de gemeenten Den Haag, Groningen, Den Bosch en Helmond (2007-2010).

Internationaal
Ten Dam is voorts nog actief in internationale projecten zoals Social Inclusion and Health (2004-2005) over sociale uitsluiting en gezondheid, Closing the Gap (2004-2007) over de aanpak van gezondheidsverschillen en Determine (2007-2009) over de bredere sociale determinanten van gezondheid.

Samenwerking
Het lectoraat Gezonde Stad kent een intensieve samenwerking met het Onderzoekscentrum Preventie Overgewicht Zwolle (OPOZ) van de hogeschool en de Vrije Universiteit in Amsterdam. Samen met de Windesheim-opleidingen op het terrein van zorg en welzijn zal Ten Dam een speciale minor `De Gezonde Stad' ontwikkelen. Daarnaast is het lectoraat betrokken bij de ontwikkeling van de Engelstalige opleiding Health & Community Studies bij het Windesheim Honours College, dat in september 2008 start.