Ingezonden persbericht

Ethan Zuckerman, 'bloggoeroe' en mede-oprichter
Globalvoices online, in debat in De Balie

Ethan Zuckerman, een van 's werelds meest bekende live bloggers, komt aanstaande vrijdag naar De Balie in Amsterdam voor een debat over het gebruik van mobiele telefonie voor economische ontwikkeling en democratisering van Afrika.

Zuckerman, ICT-onderzoeker verbonden aan het Berkman Center for Internet and Society aan de Harvard Law School, is een blogger avant la lettre en een van 's werelds meest bekende en gelezen live bloggers. Op zijn blog 'My heart is in Accra' doet hij verslag van zijn dagelijks leven en overdenkt hij hoe nieuwe media bij kunnen dragen aan een betere wereld.

Zuckerman staat bekend als een gepassioneerde spreker en voorvechter van de vrijheid van meningsuiting op internet. Zo schreef hij o.a. technische handleidingen voor anoniem bloggen en het omzeilen van internetfilters. Met Rebecca MacKinnon richtte hij in 2004 de website Global Voices op. De site bengt bloggers van over de hele wereld bij elkaar en fungeert als platform voor mensen in landen waar de vrijheid van meningsuiting geen vanzelfsprekende zaak is. Eerder richtte hij het Geek Corps op, een internationale non-profit organisatie die IT-specialisten van over de hele wereld uitzendt naar ontwikkelingslanden om op vrijwillige basis hun expertise in te zetten ten behoeve van het midden- en kleinbedrijf.

Komende vrijdag spreekt Zuckerman in De Balie tijdens Fill the Gap!, het jaarlijkse netwerkevenement van Hivos, IICD, OneWorld Nederland over ICT en ontwikkelingssamenwerking. Dit jaar staat het geheel teken van de ongekende impuls die mobiele telefonie aan economische en sociale vernieuwingen in Afrika lijkt te geven. In het debat 'The mobile revolution: hope or hype? gaat Zuckerman in op de vraag welke rol mobiele telefonie speelt voor het democratiseringsproces. Vervolgens gaat hij in debat met o.a. Firoze Manji, oprichter van Fahamu, een Afrikaanse organisatie strijdend voor sociale rechtvaardigheid, uitgever van online magazine Pambazuka News (www.pambazuka.org) en oud-directeur van Amnesty International in Afrika, Lotte Pelckmans van het Afrika Studie centrum te Leiden en de presentatoren van Fill the Gap!, Wilbur Perlot en Bahram Sadeghi. In het tweede deel van het debat komt Christoph Stork van Research ICT Africa van de Wits University uit Johannesburg, Zuid-Afrika aan het woord. Hij bediscussieert met Lotte Pelckmans en Shafiu Shaibu van de SEND Foundation, een vereniging die de belangen behartigt van boeren in West-Afrika, de vraag wat de meerwaarde is van mobiele telefonie voor kleine ondernemers in ontwikkelingslanden.

-.-.-.-.-



Ingezonden persbericht