LTO Noord


Alertheid Poolse werknemers op vogelgriep

In Polen en het oosten van Duitsland zijn gevallen van vogelgriep geconstateerd. Nederland doet er alles aan om deze besmettelijke ziekte buiten de deur te houden. Zo waarschuwt de overheid reizigers die uit deze gebieden terugkeren naar Nederland om extra alert te zijn. Ze moeten geen producten meebrengen die besmet zouden kunnen zijn en het is raadzaam om enige tijd na terugkeer niet in de buurt van pluimvee te komen.

In de land- en tuinbouw zijn veel Polen werkzaam. Deze werknemers gaan af en toe naar huis en keren vervolgens weer terug in Nederland. LTO adviseert boeren en tuinders die Polen in dienst hebben, hen nadrukkelijk te wijzen op de risicoâs van de insleep van vogelgriep. Juist voor hen is de waarschuwing van het ministerie van LNV van groot belang.

In verband met taalproblemen kan het overbrengen van die boodschap een probleem zijn. Daarom heeft LTO de waarschuwingstekst in het Pools vertaald. Onderstaande tekst kan worden uitgeprint en opgehangen in bijvoorbeeld de kantine of op een andere plaats waar de Poolse werknemers regelmatig komen:

Uwaga

Podrózni z krajów zagrozonych ptasiÄ grypÄ, takich jak Polska i Niemcy, powinni byÄ szczególnie ostrozni. Ministerstwo Rolnictwa zwraca siÄ z proÅbÄ o szczególnÄ uwagÄ na przywozone do Holandii produkty a takze inne artykuÅy czy ubrania, aby nie byÅy zakazone. Podrózni wracajÄcy z czÄÅci wschodniej Niemiec a takze z Polski powinni przez pewien czas unikaÄ kontaktu z drobiem, ptactwem i zwierzÄtami domowymi.

Vrijdag 11 januari 2008



Accenten in de Poolse tekst konden niet alleen correct worden geconverteerd. Zie het origineel