Regering.nl


'Meer Nederlanders langer aan het werk'

Nieuwsbericht | 11-01-2008

Volgens EZ-topambtenaar Buijink moeten meer Nederlanders langer gaan werken. Ook moet een onderscheidend vestigingsklimaat voorkomen dat de economische groei op lange termijn vastloopt.

De secretaris-generaal van het ministerie van EZ schrijft dit in het traditionele nieuwjaarsartikel in het blad Economische Statistische Berichten (ESB).

Langer werken

Volgens de secretaris-generaal is Nederland 'wereldkampioen deeltijdwerk'. Ook de werkweek van voltijders is kort, in vergelijking met andere West-Europese landen.

Buijink: 'Wanneer alle werkenden 1,5 uur per week extra zouden werken, bereik je eenzelfde effect op de overheidsfinanciën als wanneer 80% van de beroepsbevolking in 2016 werkt.'

Ook vraagt Buijink zich af of de bereidheid van 63- en 64-jarigen om te blijven werken, kan toenemen zonder de pensioenleeftijd te verhogen.

Ontslagrecht

Daarnaast moeten oudere inactieven volgens de secretaris-generaal beter inzetbaar worden op de arbeidsmarkt. Dat gebeurt nu niet door de uitkeringsregelingen en de ontslagvergoeding.

'Uit onderzoek blijkt dat een hoge mate van ontslagbescherming een negatief effect heeft op de arbeidsparticipatie van kwetsbare groepen als jongeren, vrouwen en langdurig werklozen', aldus Buijink.

Versoepeling van het ontslagrecht kan volgens hem ervoor zorgen dat meer kwetsbare groepen aan het werk komen.

Vestigingsklimaat

Om op langere termijn concurrerend te blijven, moet Nederland volgens Buijink werken aan een onderscheidend vestigingsklimaat.

Nederland moet 'meer onderscheid durven maken in gemiddelde en briljante studenten, tussen redelijk en toponderzoek en kleine en grote ondernemingen'.

'Het oppakken van die uitdaging is voorwaarde voor behoud en versterking van welvaart en welzijn in ons deel van Europa. In die zin is Nederland meester van zijn eigen toekomst.'

Meer informatie


* Artikel 'De toekomst in eigen hand' (pdf)
11-01-2008

* Nieuwsbericht ministerie van EZ
11-01-2008