Ingezonden persbericht


Mijne dames en heren van de pers,

na een korte winterstop pakt MuziekPodium Zeeland nogal stevig uit met het prestigieuze World Youth Orchestra en de eigen productie Wolken Atlas van en met David Mitchell en met een stevige Zeeuwse inbreng. Wij zouden het op prijs stellen wanneer u hier een mooie voorbeschouwing aan zou willen wijden dan wel een markante plek in uw agenda zou willen geven. Bij voorbaat zeer veel dank en nog de beste wensen voor het nieuwe jaar.

WK

Willem Kniknie
Directeur MuziekPodium Zeeland
Tel. 06-48529010
E-mail: w.kniknie@muziekpodiumzeeland.nl / w.p.t.c.m.kniknie@freeler.nl

MuziekPodium Zeeland
per adres:
Grote Kerk Veere
Oudestraat 26, 4351 AV Veere
Tel. 0118-623650 / Fax. 0118-624754
Reserveren: 0900-3300033
E-mail: w.kniknie@muziekpodiumzeeland.nl
Website: www.muziekpodiumzeeland.nl

Zaterdag 12 januari, 20.00 uur

Zeeuwse Concertzaal / Verwerijstraat 14, Middelburg

Entree: 20/15 euro

The World Orchestra of Jeunesses Musicales o.l.v. Josep Vicent met Iván Martin (piano)

Werk van Ravel, De Falla, Bernstein en Adams

(Modern-klassiek)

Dit orkest werd in 1970 opgericht door de Canadees Gilles Lefevbre als eerste internationale jeugdorkest. Al snel verwierf het orkest een wereldwijde reputatie voor en door de hoge artistieke kwaliteit. Tevens wordt het orkest, vanwege de harmonieuze samenwerking tussen musici uit zo ongeveer alle landen ter wereld, wel eens omschreven als de 'United Nations of Music'. Om die reden werd men in 1996 bekroond met de prestigieuze UNESCO "Artist for Peace"-prijs. Dit jeugdorkest was het model en het voorbeeld voor de vele jeugdorkesten, die na haar zouden komen. Prestigieuze dirigenten als Zubin Mehta, Leonard Bernstein, Michael Tilson-Thomas, Jeffrey Tate, Charles Dutoit, Kent Nagano, Kurt Masur en zelfs Bobby McFerrin hanteerden het dirigeerstokje hier. De huidige Spaanse dirigent Josep Vicent heeft voor deze tour een boeiend modern-klassiek programma samengesteld, tamelijk toegankelijk en tegelijkertijd van hoge kwaliteit.

Programma:

John Adams - Short ride on a fast machine (1986)

Maurice Ravel - La Valse (1920)

Maurice Ravel - Pianoconcert in G (1931)

Pauze

Manuel de Falla - El sombrero de tres picos (1919)

John Adams - Tromba Lontana (1985)

Leonard Bernstein - West Side Story (Symphonic dances)(1957)

Donderdag 17 januari, 20.00 uur

Zeeuwse Concertzaal / Verwerijstraat 14, Middelburg

Entree: 15/12 euro

De Zeeuwse School presenteert Wolken Atlas

Naar het gelijknamige boek en met medewerking van David Mitchell

Composities van Christian Blaha, Dies le Duc, Douwe Eisenga, Wiek Hijmans, Daan Manneke en Jorrit Tamminga

Uitgevoerd door een ensemble o.l.v. Gerard Bouwhuis

Video-bijdragen van Bianca Runge.

Met dank aan: VSBfonds Zeeland, Prins Bernhard Cultuurfonds, Thuiskopiefonds en het FAPK

(Nieuwe muziek/Literatuur)

Wolken Atlas is ongetwijfeld het meest prestigieuze project dat MuziekPodium Zeeland in 2008 op de planken brengt. Bovendien in samenspraak en coproductie met de zogenaamde Zeeuwse School, een stichting die zich de bevordering van de toonkunst in en uit Zeeland ten doel stelt.

Kern van het verhaal is de complexe roman Cloud Atlas uit 2004, waarin de schrijver David Mitchell (35) aan de hand van zes zelfstandige en toch samenhangende verhalen de ondergang van de civilisatie schetst. Het boek bevat zes verhaallijnen, elk een complete roman. De structuur is bijzonder. Mitchell heeft de zes verhalen rigoureus doormidden geknipt. Eerst de helft van een verhaal, dan de helft van het tweede verhaal. Na het zesde komt dan de rest van de hoofdstukken in omgekeerde volgorde, zodat het boek eindigt met het eind van hoofdstuk 1. Los zand ? Ondanks de enorme verschillen in tijd (eeuwen) en plaats (van de Grote Oceaan tot Londen) spiegelen de verhalen elkaar op allerlei manieren en dat is meer dan louter vormenspel. In samenspraak met David Mitchell zelf, de geestelijk vader van dit project, heeft een aantal Zeeuwse componisten, al dan niet in Zeeland woonachtig, het initiatief genomen deze uitzonderlijke roman met haar buitengewoon ongewone opzet, een passende muzikale vertaling te geven met als resultaat zes composities in onderling zeer uiteenlopende stijl, in navolging van het boek, van post-romantisch tot minimal en van electronisch tot geïmproviseerd, en eveneens in navolging van het boek, op een bepaald en vermoedelijk zeer onverwacht moment onderbroken. Een van de zes romans in Wolken Atlas, de roman die in de buurt van Oostende speelt, een broeierige interactie tussen een oude en een jonge componist in het interbellum, verwijst ook naar een muzikale compositie, genaamd Wolken Atlas, voor 6 instrumenten, een fictieve compositie, vermoedelijk enigszins in de stijl van Alban Berg, als we het boek moeten geloven, maar wel degelijk fictief, omdat hij alleen op papier bestaat in dit boek en niet als partituur. Het mooie is nu dat de zes componisten deze bezetting (piano, viool, cello, fluit, hobo, klarinet) ook voor hun stuk gebruiken, met dien verstande dat elk van de zes instrumenten een solo-rol vertolkt in een van de composities. Het getal zes is in dit project, zo moge duidelijk zijn, cruciaal en maatgevend.

De zes musici zijn afkomstig uit het ensemble Nieuw Amsterdams Peil: Gerard Bouwhuis (piano), Lars Wouter van den Oudenweijer (klarinet), Eline van Esch (fluit), Arco van Zon (hobo), Heleen Hulst (viool) en Jörg Brinkmann (cello). De video-bijdragen zijn van de Zeeuwse kunstenares Bianca Runge.

David Mitchell zelf zal, zo is op dit late moment bekend geworden, zijn bijdrage leveren aan dit project en zal bovendien geïnterviewd worden door zijn redacteur Lidewijde Paris.