Ingezonden persbericht


Persbericht

10 januari 2007

Nederlandse vrouw skiet naar Zuidpool

Op 12 januari hoopt Bernice Notenboom aan het eind van de middag als eerste Nederlandse vrouw skiënd de Zuidpool te bereiken. Notenboom maakt deel uit van een expeditie die bestaat uit in totaal vijf nationaliteiten. De vijf expeditieleden zijn op 6 december 2007 vertrokken vanaf het Ronne IJsplateau op Antarctica. Afgelopen maandag kreeg Notenboom een longinfectie. Op antibiotica en boerenkaas hoopt zij de laatste kilometers af te leggen.

Na twee eerdere poolexpedities (naar de Noordpool en de zogenaamde koudepool in Siberië) was Bernice Notenboom benieuwd of de opwarming van de aarde ook op Antarctica al zichtbaar is. Tijdens de afgelopen expeditie heeft Notenboom ervaren dat de wereldwijde klimaatverandering niet aan Antarctica is voorbijgegaan. Zo waren de temperaturen een groot aantal dagen rond het vriespunt (normaal 20
graden) en viel er veel sneeuw (sneeuwval is een vrijwel onbekend verschijnsel op Antarctica).
Notenboom zal na afloop van de expeditie op Antarctica in zowel Nederland als de Verenigde Staten voorlichting geven over de effecten van het opwarmen van de poolgebieden. In februari en maart zal ze een aantal Nederlandse scholen persoonlijk bezoeken om te vertellen over de expeditie, de gevolgen van klimaatverandering en duurzame voeding.
Voor deze expeditie heeft Notenboom gekozen voor biologische voeding, zonder chemische toevoegingen. Van de Genneperhoeve in Eindhoven kreeg ze overjarige biologische boerenkaas. Ook van de Hofwebwinkel, een webwinkel voor biologische levensmiddelen rechtstreeks van de boerderij, kreeg Notenboom producten mee. De Genneperhoeve en de Hofwebwinkel zijn aangesloten bij de landelijke Stichting Van Eigen Erf die rechtstreekse verkoop van de biologische boer promoot.
Bernice Notenboom is journalist en poolreiziger. De Nederlandse Notenboom, woonachtig in Canada, werkt in de Verenigde Staten bij ondermeer National Geographic Magazine.
Arctic Alert is een initiatief van Bernice Notenboom in samenwerking met Stichting Oikos en Stichting Van Eigen Erf. Op www.arcticalert.nl en www.vaneigenerf.nl doet Notenboom ook de komende dagen nog verslag van haar reis en is tevens het bijbehorende lesprogramma te vinden rond klimaatverandering, duurzaamheid en biologische voeding.