Nederlandse Islamitische Omroep

Onderwerpen De Horizon, zaterdag 12 januari 2008, tussen 19.30 en 20.10, Radio 5.

Pamflettenrage

Nederland is weer een positief geluid rijker: de 'witte elite' in Nederland roept op tot een meer tolerante houding ten opzichte van moslims. Voorzitter van de HBO-Raad Doekle Terpstra kwam met het 'Benoemen en Bouwen'- initiatief en riep daarmee vele reacties op: van zeer lovend tot uitermate negatief. Islamitische organisaties verklaarden zich solidair met het gebaar. Nieuwe pogingen dus om de islamofobie in Nederland tegen te gaan.

Zo'n twee jaar geleden was het bijna ondenkbaar, maar langzaam lijkt Nederland weer open te staan voor een wat gematigder toon ten opzichte van de islamitische gemeenschap. De vraag is natuurlijk of het tij nog wel te keren is: de polarisatie in Nederland lijkt soms nauwelijks meer te overbruggen. En welke rol speelt de overheid hierin met haar beleid ten opzichte van de islamitische burgers?
Antropologen Vincent de Rooij en Francio Guadeloupe, auteurs van onder andere de publicatie Zo zijn onze manieren, hebben hun eigen kijk op Nederland en haar omgang met minderheden. In De Horizon een gesprek met beide heren over de nieuwste maatschappelijke toon in Nederland.

Geboren worden in de Islam

In het kader van het net aangebroken islamitisch Nieuwjaar praten we met islamkenner Youssef Mellouk ook over een nieuw begin: de geboorte. Wat zijn de islamitische rituelen rond de geboorte van je kind en hoe zit het indien je als 'herboren' bekeerling de islam omarmt: is het bijvoorbeeld noodzakelijk om een islamitische naam aan te nemen? U hoort het in De Horizon.