Ingezonden persbericht

PvdA-jongeren: PvdA moet einde maken aan positieve discriminatie

De Jonge Socialisten pleiten zaterdag in de Volkskrant voor het afschaffen van positieve discriminatie bij het opstellen van kieslijsten en het vervullen van functies binnen de PvdA. Bij de laatste verkiezingen plaatste de PvdA om en om een man en een vrouw op de lijst, en volgens JS-voorzitter Michiel Emmelkamp moet dat afgelopen zijn. "Positieve voortrekkerij is ook voortrekkerij", zo schrijft hij. "Dat leidt alleen maar tot scheve gezichten en moet, zeker binnen een emancipatiepartij als de PvdA, zo snel mogelijk afgelopen zijn."

Weliswaar is de PvdA er volgens de Jonge Socialisten als vrijwel enige partij in geslaagd om om vrijwel alle groepen in de samenleving te verbinden en op te nemen in al haar geledingen, en is dat volgens hen een absolute vereiste voor het doel een brede volkspartij te zijn. "Maar door positieve discriminatie wordt het doel tot middel verheven en worden belangrijkere zaken, zoals de kwaliteit van de lijst, ondergeschikt en dat kan nooit de bedoeling zijn", schrijft JS-voorzitter Emmelkamp in de Volkskrant.

Bovendien, zo stellen de PvdA-jongeren, is emancipatie van mensen helemaal niet gebaat bij positieve discriminatie. "Het waren nota bene vrouwen en allochtonen die binnen de Jonge Socialisten een vurig pleidooi hielden voor het afschaffen van positieve discriminatie. Zij hebben er geen behoefte aan om in een partijpolitieke functie te worden beschouwd als excuusvrouw of -allochtoon, waardoor ze zich extra moeten bewijzen en soms minder serieus worden genomen.", zegt Emmelkamp. "Emancipatie vereist juist dat mensen als volwaardig worden beschouwd en positieve discriminatie doet daar afbreuk aan."

De PvdA-jongeren hopen dat het PvdA-partijbestuur ervoor zal zorgen dat positieve discriminatie binnen de partij, zoals het om en om plaatsen van mannen en vrouwen op kandidatenlijsten, wordt afgeschaft. Emmelkamp: " Er zijn manieren om emancipatie beter -en bovendien eerlijker- aan te pakken dan door de huidige praktijk van positieve discriminatie. Laat minder relevante kenmerken voor wat ze zijn, en zorg dat de kwaliteit gaat regeren."

Het originele opinieartikel vindt u hier: http://www.js.nl/?credo=1617 .

----------