Ingezonden persbericht

Beste,

Vandaag om 14:00 op Museumplein zal de demonstratie beginnen van het comite 'Stop de Demonisering van de Vastgoedmaffia'. Hieronder ons persbericht.

Met vriendelijke groet,

Jantje Speculantje

-----PERSBERICHT-----------

Vastgoedmaffia demonstreert voor kraakverbod

Een diverse groep demonstranten heeft vandaag een demonstratie gehouden voor het kraakverbod, georganiseerd door het comité 'Stop de Demonisering van de Vastgoedmaffia'. De demonstranten, die zich presenteerden als een breed platform van huizenspeculanten en witwassers, waaronder kopstukken als het Rabobank Bouwfonds, de Kronenberggroep, de Cosa Nostra, de erven Endstra en de erven Lüske, probeerden een toegestroomd publiek van geïnteresseerden te overtuigen dat krakers hen al jaren op de huid zitten met vervelende negatieve pers en juridische procedures.

'Amsterdam is een stad die uitblinkt in het witwassen van geld door middel van vastgoedconstructies,' zo liet een boze speculant weten. 'Wij zijn de motor van de hoofdstedelijke economie, waarom worden wij zo dwarsgezeten door die krakers?' Volgens het comité 'Stop de Demonisering van de Vastgoedmaffia' dient speculatie en de bijbehorende leegstand een duidelijk dubbel doel: witwassen van zwart geld en het opdrijven van de huizenprijzen. 'De vastgoedbranche en de onderwereld worden zeker gedemoniseerd. Het begon al bij de bouwfraude. Gelukkig is toen enkel de kop van klokkenluider Ad Bos eraf gegaan en zijn wij toen gespaard gebleven. Nu dient zich weer deze zaak rond Endstra en Holleeder aan. Dit alles is volgens ons bewust opgeblazen om onze speculatiepraktijken in een kwaad daglicht te brengen en ons te verdelen. Endstra en Holleeder streden uiteindelijk voor het zelfde doel: een goede boterham verdienen aan vastgoedconstructies. Lastige huurdersverenigingen en de kraakbeweging doen altijd maar alsof het betaalbaar wonen in een leefbare wijk een onvervreemdbaar recht is. Alsof je niet flink mag betalen voor het feit dat je binnen de ring woont! Volgens mij misgunnen ze ons de subsidies en premies van de overheid die wij opstrijken. Het is pure kinnesinne.' Aanjager van het kraakverbod, CDA-er Jan ten Hoopen, wordt geroemd om zijn solidariteit met de vaak van corruptie betichte vastgoedwereld. 'Wij komen Ten Hoopen al jaren tegen bij vastgoedveilingen en conferenties. Hij is een trouwe bondgenoot. Ik hoop dat hij het kraakverbod er nu eens doorheen krijgt, dat scheelt ons weer een hoop vergunningen als wij weer eens moeten bewijzen dat we iets met onze leegstaande kantoren willen doen,' zo meldde een speculant die wegens lopende procedures anoniem wou blijven. Er klinken ook kritischer stemmen: 'Ten Hoopen hoorde altijd bij ons,' zo klaagt een speculant in een bontjas, 'Nu heeft hij om zijn kraakwet erdoor te krijgen ineens de aanval geopend op de speculatiesector. Hij laat ons keihard vallen. Het is meehuilen met de wolven.'

De optocht van de demonstranten leidde van het museumplein, dwars door oud zuid, naar de prestigieuze Apollolaan. Op het Museumplein hield een vastgoedmaffioso met de bijnaam 'Krottenkoning' een vlammende aanval op de kraakbeweging, dreigend geflankeerd door een doodskist met daarop vermeld: 'de laatste sociale huurder'. Daarna ving de tocht aan. Op de Apollolaan werden de woningen van vele speculanten bezocht en toegejuicht, alsmede assistentie en solidariteit aangeboden door middel van de meegebrachte symbolische 'Witwas-machine', die de vrijheid van vastgoedconstructies moest benadrukken. Ook werden er twee minuten stilte in acht genomen bij de plek waar vastgoedmagnaat Endstra in 200?? geliquideerd werd. Er werd een krans gelegd en een gedenksteen onthuld. Er klonken slogans waarin de vrijlating van Holleeder werd geëist, solidariteit onder de vastgoedondernemers werd gevraagd en de vrijheid van speculatie, witwassen en verkrotting werd benadrukt als een fundamenteel recht. De vastgoedmaffia sloot de dag af met het eten van spaghetti, geleverd door een solidair cateringbedrijf genaamd 'Spaghetti, Not Squats!' Een woordvoerder van huurdersvereniging SASH heeft overigens laten weten aangifte te willen doen van bedreiging wegens de eerdergenoemde doodskist.

---



Ingezonden persbericht