SP: Europafonds moet opgedoekt

12/01/2008 12:56

SP



 

SP-Kamerlid Harry van Bommel pleit voor opheffing van het Europafonds van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het ministerie misbruikt geld uit het fonds voor verkapte propaganda over de Europese Unie, zegt Van Bommel. Het Kamerlid reageert hiermee op het bericht in NRC Handelsblad dat Eén Vandaag afgelopen zomer twee programma's over het nut van de EU uitzond zonder te vermelden dat de producties met subsidie van het ministerie mogelijk zijn gemaakt.

Het Europafonds is bedoeld om Nederlanders te informeren over de EU en om de discussie te bevorderen over de rol en de invloed van Europa in Nederland. "Het kabinet gebruikt het fonds echter om mensen een eenzijdig beeld van de EU op te dringen, een rooskleurig beeld. En dat ook nog eens op slinkse wijze, zo blijkt nu", zegt Van Bommel.

NRC Handelsblad meldde zaterdag dat de programma's die Eén Vandaag op 21 juli en 4 augustus uitzond vrijwel geheel zijn betaald uit het Europafonds. Het gaat om een bedrag van bijna 200.000 euro. Door de subsidie nergens te vermelden, schond Eén Vandaag de mediawet en handelde het ministerie in strijd met de richtlijnen voor de rijksoverheid, zegt de krant.

Van Bommel gaat staatssecretaris Timmermans van Europese Zaken om opheldering vragen over het misbruik en zal dan ook opperen het fonds op te doeken. "Het Europafonds is zinloos want het is al lang duidelijk dat het kabinet de meningsvorming en discussie over Europa helemaal niet wil bevorderen. Anders had het wel ingestemd met een referendum over het Europees Verdrag. Daarmee had het een brede maatschappelijke discussie over nut en noodzaak van de EU kunnen losmaken."





http://www.sp.nl