Ministerie van Buitenlandse Zaken

Timmermans bij viering introductie euro op Malta

11 jan 2008 | Staatssecretaris Timmermans woont zaterdag de ceremonie bij ter ere van de invoering van de euro op Malta op 1 januari 2008. Introductie van de euro op Malta. Foto: Europese Commissie

Op die datum verruilde Malta de Maltese lira voor de euro, die nu geldt als de officiële munteenheid. De Maltese regering viert dit zaterdag met een feestelijke ceremonie in de hoofdstad Valletta.

Timmermans (Europese Zaken), die de feestelijkheden bijwoont, beschouwt de invoering van de euro als een teken dat de toetreding van Malta tot de Europese Unie goed is verlopen: "Voor Malta is de invoering van de euro het sluitstuk van een snelle en succesvolle integratie in Europa en dat mag best gevierd worden."

Malta is niet het enige land dat de euro per 1 januari 2008 heeft ingevoerd. Ook op Cyprus, waar men tot voor kort met Cypriotische ponden betaalde, geldt nu de euro als wettig betaalmiddel. Daarmee heeft nu een meerderheid van de EU lidstaten dezelfde munteenheid. "De euro heeft zich de afgelopen jaren bewezen als een sterke munt. Met de soepele toetreding van Malta en Cyprus wordt de positie van de euro in de wereld nog verder verstevigd", aldus Timmermans.

In totaal zijn er nu vijftien landen die de euro als officiële munteenheid hanteren. Naast Malta en Cyprus zijn dat de oorspronkelijke twaalf eurolanden - Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk, Spanje, Portugal, Italië, Duitsland, Oostenrijk, Griekenland, Finland en Ierland - en Slovenië. Dat land voert de euro sinds januari 2007.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl