Nieuw-Vlaamse Alliantie


Parlementaire nieuwsflits van 12 januari 2008 (12/01/08)

Regelmatig versturen we een "parlementaire nieuwsflits". Hierin brengen we een selectie van de parlementaire initiatieven van onze parlementsleden.

Vlaams Parlement

Vooreerst aan de trouwe lezer van de Nieuwsflits de beste wensen voor het nieuwe jaar.

Met de komst van Piet De Bruyn als nieuw Vlaams volksvertegenwoordiger zijn er binnen onze fractie een aantal verschuivingen gebeurd wat betreft het opvolgen van commissies. Zo zal Piet lid worden van de commissie Cultuur, waar hij de bevoegdheden cultuur en jeugd zal opvolgen. Ook wordt hij lid van de subcommissie wapenhandel. Tot slot zal hij zich toeleggen op het Hoger en Universitair Onderwijs en - in samenspraak met Helga dossiers uit het brede pakket Welzijn. Hij woonde ondertussen al een eerste meerderheidsoverleg bij, zat de hele zitting over het participatiedecreet uit en is dus voorbereid om vanaf volgende week voltijds aan de werking van het parlement deel te nemen.

Waals minister Daerden pleitte deze week opnieuw voor een wegenvignet. Deze keer gebeurde dat na publicatie van een rapport van het Rekenhof over de slechte toestand van en het tekort aan middelen voor het Waalse wegennet. Bovendien dreigde Daerden met een eenzijdige invoering van het vignet. Zoals geweten is de Vlaamse Regering van dit vignet afgestapt omwille van Europese bezwaren inzake concurrentievervalsing. De Vlaamse Regering heeft alleszins gekozen voor een slimme kilometerheffing. Hiervoor wil de regering maximaal overleg plegen in Benelux-verband en vindt een bijeenkomst plaats op 17 januari. Op 16 januari overleggen de diverse regeringen van dit land in functie van een gezamenlijk standpunt, wist minister-president Kris Peeters mee te delen aan Jan Peumans, die het dossier op de voet volgt. Als, ten slotte, Wallonië beslist dat alleen in te voeren voor zijn vrachtwagens of ingezetenen, dan kan ik dat niet tegenhouden. Ook wat dat betreft, is er autonomie, gaf Kris Peeters nog mee. Jan zijn grootste vrees lag deze keer echter bij de Nederlanders, die reeds beslist hebben en ons mogelijk in snelheid gepakt hebben.

Tijdens het Actuele Vragenuurtje kwam ook het gemeentelijk reglement van Zaventem inzake taalvereisten ter sprake. Sinds 1 januari kan men in uitvoering van het nieuwe sociaal huurbesluit bepalingen van taalkennis inbrengen bij toewijzing van sociale huurwoningen. De gemeente Zaventem implementeerde dit, maar in de media werd melding gemaakt van vragen die de Europese Commissie heeft bij deze maatregel (die er dankzij de N-VA kwam). De minister antwoordde dat zijn kabinet inderdaad gecontacteerd werd door het kabinet van Europees commissaris Frattini. Er loopt een onderzoek tegen de gewijzigde wooncode en de enige vraag ter verduidelijking was : gaat het uitsluitend over huurwoningen of betreft de maatregel ook koopwoningen? Het antwoord is dat het enkel over huurwoningen gaat. Volgens Mark Demesmaeker hoeven we niet bevreesd te zijn voor een Europees onderzoek. Daarnaast hoopt hij dat alle gemeenten van Vlaams-Brabant op basis van het gemeentelijke reglement in Zaventem een gelijkaardige maatregel zullen nemen. Hij zal alle N-VA-afdelingen van de regio informeren. Zelf zal hij in Halle uiteraard ook een initiatief nemen.

Woensdag stond er ook een actualiteitsdebat over het kleuteronderwijs op de agenda van de plenaire zitting. De afgelopen tijd stond het kleuteronderwijs in het oog van de storm: overvolle klasjes met te weinig kleuteronderwijzers of -onderwijzeressen. Kris Van Dijck sprak namens onze fractie. Hij sprak over het belang van deze onderwijsvorm: het is de eerste sport op de onderwijsladder. Vandaar ook de terechte aandacht om dit jaar als het Jaar van de Kleuter uit te roepen. Kris wees ook op het belang van de intentie van de minister van onderwijs om de extra uren glijdend toe te kennen. Vroeger waren er echt drempels van 12 kinderen. Het feit dat men steeds terugtelt naar het referentiemoment, maakt ook dat elk kind zijn waarde van 0,8 lestijden ten volle heeft. Kris stipte ook het succes van de kinderverzorgsters en de extra uren lichamelijke opvoeding aan: allemaal positieve evoluties, in het belang van de opvoeding van onze kleuters.

De subsidiëring voor de herontwikkeling van bedrijventerreinen kent vooralsnog weinig succes. Dat leidde Gino De Craemer af uit de resultaten inzake activering van verouderde bedrijventerreinen. Sinds een aantal jaar staat de herstructurering en verduurzaming van deze terreinen hoog op de agenda van de commissie economie en ondernemen. Een belangrijke stap werd gezet met de goedkeuring van de subsidiebesluiten van mei 2007 voor de subsidiëring van bedrijventerreinen. Voortaan kunnen ook de voortrajecten voor de herontwikkeling van terreinen worden goedgekeurd. De kosten voor de herwaardering van bestaande en verouderde bedrijventerreinen weerhouden de lokale besturen er soms van om stappen op dit vlak te ondernemen. Sinds mei 2007 kan nu ook voor de complexe studie- en coördinatiefase voorafgaand aan de ontwikkeling beroep gedaan worden op Vlaamse steun. Minister Ceysens antwoordde dat er in 2007 echter nog geen enkele aanvraag werd ingediend. Daarnaast zou er slechts één project voor herstructurering op stapel staan. Gezien de grote vraag naar kwaliteitsvolle bedrijventerreinen is het volgens Gino noodzakelijk zowel lokale besturen als de bedrijfswereld ervan te overtuigen een herinrichting van een verouderd terrein op te starten.

Deze week stond zowel in het parlement als in de media het museumbeleid in de schijnwerpers. Aanleiding was de aankondiging van minister Anciaux om de toegankelijkheid van vele musea voor jongeren te verlagen. Dit onder meer door de toegangsprijs te verlagen tot 1 euro. Jan Loones ging met de commissie Cultuur deze week op werkbezoek naar twee van de door de minister uitgekozen musea. Vrijdag werd zowel het Museum voor Schone Kunsten als het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst bezocht : twee musea, tegenover elkaar gelegen in het Citadelpark te Gent. Jan trof vooral de uitgesproken tegenstelling van deze twee musea. Een controverse tussen provocerende actuele kunst en de klassieke werken. In het Museum voor Schone Kunsten bezochten ze de tentoonstelling British vision, observatie en verbeelding in de Britse kunst van 1750 tot 1950. Merkwaardig is de voetnoot bij British vision: een zaal ingericht met werk van onze James Ensor, de Engelse excentriekeling uit Oostende.

Helga Stevens nam het in de Commissie Welzijn op voor de geïnterneerden, niet voor de eerste keer overigens. Zij wilde van de minister weten hoe het staat met de uitvoering van de door minister Onkelinkx voorziene mastodontinstellingen, waar de Vlaamse sector niet helemaal achter staat. Bovendien vroeg zij naar de verdere implementatie van het Vlaams beleid. Minister Vanackere kon nog niet op alle vragen antwoorden, omdat hij nog contact moet leggen met het pas geïnstalleerde kabinet van federaal minister van Justitie Jo Vandeurzen. De minister was zich wel bewust van het onthutsende feit dat in de gevangenissen in Vlaanderen mensen geïnterneerd zijn die qua profiel te beschouwen zijn als personen met een mentale handicap.. Minister Vanackere bevestigde verder dat de Vlaamse overheid nog is gesterkt in de filosofie die ze hanteert, heeft gehanteerd en nog voort zal hanteren. Dan heb ik het over onze visie dat een zorgtraject moet worden gegeven aan geïnterneerden. Het is dus voortdurend balanceren tussen zorg voor deze geïnterneerden en bescherming van de maatschappij. Hij verwees naar goede voorbeelden als OBRA, de samenwerking met CAWs die actief zijn binnen gevangenissen, en t Zwart Goor in de gevangenis van Merksplas. Op deze weg moet men verder gaan. Helga zal dit blijven volgen, ook vanuit haar mandaat als senator.

Kamer

De N-VA verwelkomt in de Kamer van Volksvertegenwoordigers een nieuw parlementslid. Peter Luykx uit Lommel vervoegt onze rangen in opvolging van Jo Vandeurzen, die minister van justitie is geworden. Peter is niet alleen vader van zes kinderen, maar ook gemeenteraadslid in zijn thuisstad Lommel en zaakvoerder van zijn eigen bouwbedrijf. In de Kamer zal Peter zich toeleggen op de commissies Bedrijfsleven en Infrastructuur. Daarnaast is deze Limburgse drijvende kracht ook nog plaatsvervangend lid van de commissie Financiën en Begroting.

Op uitnodiging van Bart De Wever deed de Leuvense expert Koen Algoed in het federaal parlement de financieringswet uit de doeken. Deze wet regelt de financiering van de Gemeenschappen en Gewesten. Uit deze uiteenzetting bleek verrassend dat de federale staat financieel niet wordt uitgekleed door de regio"s zoals zo vaak in de pers wordt voorgehouden. Omwille van ondoordachte lastenverlagingen en een kortzichtig budgettair beleid van effectiseringen, overnames van pensioenfondsen en verkoop van overheidsgebouwen blijkt de federale staat vooral zelf verantwoordelijk te zijn voor haar lamentabele budgettaire toestand. Omgekeerd zijn ook de hoge overschotten van Vlaanderen vooral een Vlaamse verdienste. Tot dezelfde conclusie kwam onlangs ook de Waalse professor Deschamps, die onder meer tot de vaststelling kwam dat Wallonië 2,74 maal meer uitgeeft aan kabinetten dan Vlaanderen.

Als schepen in Dessel is Flor Van Noppen natuurlijk begaan met de problematiek van kernenergie. Zo had Flor een ontmoeting met Hugo Draulans, voorzitter van de raad van bestuur van STORA (Studie & Overleg Radioactief Afval). Ze bespraken de verschillende manieren om kernafval veilig te bergen en hadden het over de toekomst van kernenergie in België. Flor werkt in het parlement actief aan deze dossiers en plant in de toekomst nog ontmoetingen met vertegenwoordigers van het SCK (Studiecentrum voor Kernenergie) en het FANC (Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle).

Toen Sarah Smeyers met bevallingsverlof wilde gaan, kwam ze tot een merkwaardige vaststelling er bestaat helemaal geen bevallingsverlof in de Kamer! Nergens in het Kamerreglement is er sprake van een regeling voor vrouwen die moeder worden. De Kamer mag dan lange tijd een mannenbastion geweest zijn en vrouwen mogen er nog steeds ondervertegenwoordigd zijn, Sarah vond het absoluut geen overbodige luxe om hier met de verjonging en de vervrouwelijking van het parlement in het achterhoofd iets aan te doen. Ze diende daarom deze week een voorstel in om deze lacune in het Kamerreglement op te vullen.

Samen met het kabinet van Vlaams minister Geert Bourgeois volgt Jan Jambon de wetsvoorstellen over eerlijke handel in de commissie Bedrijfsleven op. Zo had Jan deze week een ontmoeting met een delegatie van het VBO, Fedis en de Koffiefederatie. Met de wetsvoorstellen willen SP.a, PS, Groen/Ecolo en cdH het begrip "eerlijke handel" bij wet vastleggen. In de hoorzittingen argumenteerden de genoemde organisaties dat de kwaliteit van de voorstellen bedenkelijk is en dat er andere én efficiëntere systemen van "duurzame handel" bestaan. Deze systemen zouden in de verdrukking komen indien enkel het beperkte concept van eerlijke handel bij wet vastgelegd wordt. Bovendien zijn er onderhandelingen aan de gang tussen de bedrijfs- en de NGO-wereld. Jan zal er in de commissie voor pleiten om eerst die onderhandelingen een kans te geven. Een onderhandeld akkoord binnen de sector is immers beter dan een niet gedragen wet.

Senaat

In het rode pluche legde senator Helga Stevens deze week kersvers minister van Sociale Zaken Laurette Onkelinx op het rooster. Ze vroeg naar bijkomende initiatieven in de jeugdpsychiatrie (waar de huidige middelen ruim ontoereikend zijn) en de registratie van de officiële cijfers en wachtlijsten in de sector (naar analogie met het model van de Vlaamse Gemeenschap). Minister Onkelinx beloofde in haar repliek om meer middelen vrij te maken voor jeugdpsychiatrie in 2008. Ook aan het registratiesysteem wordt gewerkt, al kan daar nog geen termijn op geplakt worden.

Auteur:
Joachim Pohlmann, universitair medewerker Kamer Peter Buysrogge, universitair medewerker Vlaams parlement

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn, woordvoerder
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be